12-03-2021

Izgradnja bolnice u Budvi zavisi od izmjena zakonskih procedura

Opština Budva je u procesu traženja adekvatne lokacije za bolnicu i pružićemo svu neophodnu podršku i inicijativu prema Skupštini Crne Gore da bi se to i realizovalo, kazao je Nikola Jovanović, načelnik Službe predsjednika Opštine Budva .

Izgradnja bolnice u Budvi zavisi od izmjena zakonskih procedura | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

"Predsjednik Opštine je preduzeo aktivnosti kako bi se pokrenula procedura da opština Budva dobije bolnicu sa porodilištem. Postupak je definisan zakonom i Skupština Crne Gore se po sadašnjem rješenju opredjelila za regionalnu bolnicu koja bi pokrivala više opština što smatramo da nije dobro rješenje. Naša Skupština može po zakonu o lokalnoj samoupravi da podnese inicijativu za promjene zakona koju je potrebno uputiti Skupštini Crne Gore kako bi se stvorili zakonski preduslovi za izgradnju bolnice. Opština Budva je u procesu traženja adekvatne lokacije za bolnicu i pružićemo svu neophodnu podršku i inicijativu sa naše strane da bi se to i realizovalo", kazao je Jovanović.

Na poslednjem skupštinskom zasijedanju u okviru diskusije o budžetu odbornici su raspravljali o sredstvima koje opština izdvaja za zdravstvo, ali i o brojnim potrebama koje bi unaprijedile primarnu zdravstvenu zaštitu u opštini Budva.

Opština će i ove godine izdvojiti 70 hiljada eura za zdravstvenu zaštitu stanovnika, a budžetom za tekuću godinu opredjeljeno je dodatnih 100 hiljada eura za renoviranje opšte prakse JZU Dom zdravlja Budva.

Petar Odžić, sekretar Sekretarijata za finansije podsjetio je da je Opština Budva jedina u regionu koja izdvaja tolika sredstva za zdravstvenu zaštitu stanovnika jer to suštinski nije obaveza lokalne samouprave već nadležnih ministarstava i Vlade CG.

Mirjana Gregović odbornica DNP-a iznijela je problem zdravstvene zaštite stanovnika u Petrovcu.

"Ja znam da smo ograničeni zakonski jer zakon propisuje na 2000 stanovnika jednog ljekara. Međutim treba tražiti modalitet da se to poboljša. Ono što je nama potrebno u Petrovcu je da imamo dva ljekara u dvije smjene i da imamo u toku noći hitnu službu. Moj predlog je da se sa ovog mjesta insistira da se uradi izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i da taj zakon prepoznaje specifičnosti mjesta", kazala je Gregović.

Gojko Liješević odbornik Demokrata podržao je predlog odbornice Gregović.

"Zdravstvo je obaveza države, a Opština je tu da koliko može pomogne da zdravstvena služba u Petrovcu radi kako treba", kazao je Liješević.

Krsto Radović, predsjdenik SO Budva (Demokrate) istakao je da Skupština Opštine ima mogućnost da traži izmjene i dopune zakona.

"Tako da u narednom periodu možemo iskoristiti to svoje parvo i naći rješenje za zdravstvenu stanicu Petrovac", istakao je Radović.

Blažo Rađenović, odbornik GP URA-a smatra da je prioritet Opštine Budva kada je zdravstvena zaštita građana u pitanju izgradnja bolnice. Njegov predlog je bio da Dom zdravlja treba pretvoriti u bolnicu.

"Opština Budva je jedna od rijetkih opština koja ima pozitivan prirodni priraštaj u Crnoj Gori, a nema bolnicu što je za svaku osudu. Ponavljamo se iz mandata u mandat, a po tom osnovu nismo ništa uradili, treba donijeti jedan zajednički akt koji bi se procesuirao nadležnom Ministarstvu", naglasio je Rađenović.

Krsto Rađenović odbornik SNP-a je kazao da Opština nema obavezu prema Domu zdravlja.

"Treba izvršiti pritisak na Vladu da se poveća budžet ove zdravstvene ustanove, a ne da mi iz budžeta izdvajamo 70 hiljada eura", kazao je Rađenović.

Anđela Ivanović, odbornica Crnogorske saglasna je da treba više izdvojiti sredstava za zdravstvo posebno za izgradnju zdravstvenih objekata i da na tome treba insistirati.

“Bez obzira što je došlo do promjene vlasti taj maćehinski odnos centrale u odnosu na Budvu, posebno kada je u pitanju zdravstvo, i dalje se nastavio", kazala je Ivanović.

Nikola Jovanović, načelnik Službe predsjednika Opštine Budva kazao je da Budva procentualno kao lokalna samouprava najviše novca izdvaja za zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori, iako joj to nije obaveza.

"Mi svake godine opredjeljujemo oko 70 hiljada eura za zdravstvo, a Dom zdravlja i Hitna stanica to upotrebljavaju na način na koji oni smatraju. Uz to pomažemo i u situacijama kada zatreba, kao sada u vrijeme pandemije radi finansiranja dodatnog angažovanja zdravstvenih radnika.

Planom investicionih aktivnosti za ovu godinu opredijelili smo 100 hiljada eura za adaptaciju opšte prakse Doma zdravlja, a prošle godine opština je uložila 140 hiljada za rekonstrukciju pedijatrije", podsjetio je Jovanović naglašavajući da će i dalje raditi na unapređivanju uslova pružanja primarne zdravstvene zaštite kako turistima tako i građanima Budve.


J.M.