22-09-2021

Izložba Dace Marković večeras u Modernoj galeriji

Danas u 20h u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ (Stari grad, Budva) biće otvarena izložba umjetnice Dace Marković. Izložbu će zvanično otvoriti istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.



Daca Marković je rođena u Beranama. Završila je Pedagošku akademiju u Nikšiću, likovni odsjek. Filozofski fakultet, smjer istorija umjetnosti, završila je u Beogradu.

Kod profesora Ivana Tabakovića bila je na studijskom usavršavanju i slikarskoj specijalizaciji. Član je ULUPUDS – a od 1979. godine.
Daca Marković se osim slikarstvom bavi i pisanjem proze i poezije. Živi i radi u Beogradu i u Beranama.

Izlagala je na 40 samostalnih izložbi, i više od 450 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izlagala je u Moskvi, Londonu, Trebinju, Rijeci, Gornjem Milanovcu itd.

O Daci Marković je rekao:

“Da me neko juče pitao šta znam o DaciMar rekao bih da je to jedna od čuvenih ljubavi Pabla Pikasa, našeg porekla, koju je on i portretisao, a i sama je slikala i pisala. A kad sam ovih godina u Beogradu upoznao poetesu i slikarku DacuMar, pročitao njene knjige i video njene slike, samo sam se uverio da je tačno ono što sam mislio na neviđeno. Ljubavi Pabla Pikasa se još rađaju, bojama pišu, a rečima slikaju.” Matija Bećković. Izložba će biti otvorena do 10. oktobara 2021. godine.