12-08-2016

Izložba grafika kanadske umjetnice Heder Hjuston

Obavještavamo Vas da će petak 12. avgusta u galeriji „Marko K. Gregović“ u Spomen domu „Crvena komuna“ biti otvorena izložba grafika kanadske umjetnice Heder Hjuston, pod nazivom „Grade, sanjaj snove“.

Izložba grafika kanadske umjetnice Heder Hjuston | Radio Televizija Budva

Izložba u Petrovcu rezultat je višegodišnje uspješne saradnje Javne ustanove Muzeji i galerije Budve sa Ambasadom Kanade za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju u Beogradu i zajedničkih napora u cilju predstavljanja rada kanadskih umjetnika u Crnoj Gori i podsticanja međunarodne kulturne razmjene.

Izložbu će u 21h zvanično otvoriti Njegova ekselencija gospodin Filip Pinington, ambasador Kanade akreditovan za Crnu Goru. Otvaranju će prisustvovati i umjetnica lično.

Heder Hjuston magistrirala je lijepe umjetnosti na Univerzitetu Alberte i predaje Grafičke medije na Alberta koledžu za umjetnost i dizajn gdje trenutno radi kao zamjenica direktora Škole za vizuelne umjetnosti. Imala je više samostalnih izložbi širom Kanade i u inostranstvu.
Izlagala je na grupnim međunarodnim izložbama koje od nedavno uključuju i Printed In Canada/Taiwan, the Atlanta Print Biennial i Di CARTA/PAPERMADE.

Njeni radovi se nalaze u kolekcijama preko petnaest značajnih institucija uključujući Galerije Univerziteta Perdju, Stalne umjetničke postavke Državnog Univerziteta Arkanzasa i Stalne umjetničke postavke grada Burnabija.

Njen rad se zasniva na svakodnevnom dok pokušava da pronađe interesantne strukture u jednoličnim susjedstvima kao i u otporu ili predaji tijela suočenog sa bolešću.

Prof. Dr Aleksandar Mladenović o njenom stvaralaštvu, između ostalog, piše:
„Ako na dijagramu problematike kojom se Hjuston bavi prostor presdtavimo X osom a vreme Y osom, njihova spona biće osa Z, snoviđenje. Umetnost Hjustonove se kreće od racionalnog „snimanja“prostorne situacije cityscape-a do projekcije iste u prošlom i budućem vremenu. Rezultat je plemenit zahvaljujući njenoj poetskoj, sanjarskoj strani koju unosi beskompromisno u grafički multi-original. Neki oblici na grafikama su oštri i jasni dok su drugi nejasne fakture i rastočeni u pokretu.“

Umjetnica će se predstaviti sa 22 grafike i izložba će biti otvorena do 21. avgusta.