09-02-2020

Izrada registra OSI biće uređena Akcionim planom

Akcionim planom za realizaciju preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za prava osoba sa invaliditetom (OSI), čije usvajanje je planirano za drugi kvartal ove godine, trebalo bi da bude uređena izrada registra OSI, kazali su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.


Foto: Ministarstvo rada

Savjetnica za zaštitu osoba sa invaliditetom Amela Orahovac, kazala je su da će usvajanje akcionog plana biti jedna od najznačajnih aktivnosti u domenu zaštite OSI za ovu godinu.

„Vjerujemo da ćemo tim akcionim planom urediti i način izrade registra OSI“, rekla je Orahovac agenciji MINA.

Ona je objasnila, da je za potrebe izrade tog dokumenta angažovan konsultant u saradnji sa Udruženjem mladih sa hendikepom i formirana radna grupa koja se sastoji od međuresornih i četiri predstavnika nevladinih organizacija (NVO).

Orahovac je najavila da do 2022. godine očekuju uspostavljanje jedinstvenog tijela vještačenja invaliditeta, a budžet za realizaciju tog projekta je milion eura.

„Potpisivanje ugovora sa Evropskom komisijom (EK) očekuje se u martu, a prenos sredstava u aprilu ove godine kada je moguće očekivati početak aktivnog rada na realizaciji tog projekta u saradnji sa UNDP-om“, kazala je Orahovac.

Ona je navela da su u toku je konstituisanje Savjeta za prava OSI na nivou Vladinog tijela.

„Pet kandidata, predstavnika NVO sa najvećim brojem predloga su Slobodan Vuković, Rasema Hekalo, Mitar Radonjić, Goran Macanović i Milenko Vojičić“, kazala je Orahovac.

Ona je rekla da je urađena Analiza pristupačnosti objekata centara za socijalni rad i projektovana njihova odgovarajuća adaptacija i prilagođavanje prema važećim propisima i standardima.

Urađena analiza, kako je dodala, služiće samo kao polazna osnova, dok je u februaru ove godine Delegacija EU raspisala tender za izradu Analize potreba u svim centrima i za Dječji dom u Bijeloj (izrada glavnih projekata za adaptaciju i rekonstrukciju i nadzor nad radovima).

Orahovac je navela da je raspoloživi budžet za te projekte je oko 400 hiljada eura.

Ona je kazala da je u januaru ove godine otpočeta procedura za objavljivanje novog javnog konkursa za finansiranje projekata NVO u oblasti zaštite OSI, za šta je obezbijeđeno oko 400 hiljada eura.

Orahovac je podsjetila da je prošle godine taj Vladin resor finansirao je 12 projekata NVO koje se bave zaštitom OSI u iznosu od 390 hiljada eura.

Ona je dodala da su finansirani projekti Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju, Udruženja paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac, Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”, NVU roditelja djece sa teškoćama u razvoju “Zračak Nade”.

Prošle godine finansirani su i projekti Udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju – Podgorica, Kulturnog centra Homer, Udruženja roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju “Puževa kućica” Budva, Udruženja roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju “Pružite nam šansu”.

„Finansirani su i projekti Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom – Bijelo Polje, Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Nova šansa u Novom i Demokratski progres“, navela je Orahovac.

Ona je rekla da je kroz poziv za dodjelu bespovratne pomoći „Podrška pružanju usluga socijalne i dječije zaštite“, koji se realizuje u okviru „Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu 2015-2017“, koji se finansira iz IPA Fonda, obezbijeđeno oko 2,9 miliona eura.

Taj novac obezbijeđen je za podršku pružaocima usluga na lokalnom nivou za razvoj usluga socijalne i dječje zaštite koje su u skladu sa potrebama korisnika i lokalnih zajednica, podršku ciljevima deinstutionalizacije i decentralizacije i transformacije rezidencijalnih ustanova.

Orahovac je kazala da je novac obezbijeđen i za podršku pružaocima usluga socijalne i dječije zaštite na lokalnom nivou, u ispunjavanju zahtjeva procesa licenciranja.

„Potpisivanje ugovora za projekte čiji je kvalitet zadovoljio kriterijume i prioritete poziva i koji su odabrani za finansiranje, očekuje se krajem februara ili početkom marta ove godine“, dodala je Orahovac.

Crna Gora je Konvenciju o pravima OSI ratifikovala 2009, a u avgustu 2017. godine delegacija Vlade, koju je predvodilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, predstavila je Inicijalni izvještaj Crne Gore o primjeni Konvencije o pravima OSI.

Unapređenje položaja OSI u Crnoj Gori uređeno je Strategijom za integraciju lica sa invaliditetom u Crnoj Gori za period od 2016-2020. godine, kojom koordinira Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Osim te strategije unapređenje položaja OSI propisuje i Strategija za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti za period od 2017-2021. godine, kojom koordinira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja dodali su da se završni izvještaj o primjeni Startegije za integraciju OSI očekuje u prvom kvartalu ove godine.











Izvor: Mina