11-01-2016

Izrekli 33 novčane kazne

Upravni inspektori su u prošloj godini kontrolisali zapošljavanje više od 2,3 hiljade službenika na opštinskom i preko 300 na državnom nivou.

Izrekli 33 novčane kazne | Radio Televizija Budva

Upravni inspektori izvršili su nadzor kod 123 subjekta, a izrekli su 33 novčane kazne i podnijeli osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Inspekcijski nadzor, po Planu Ministarstva unutrašnjih poslova - Direkcije za inspekcijski nadzor, obavljaju upravni inspektori, koji su prošle godine izvršili nadzor kod ukupno 123 subjekta.
Od toga je nadzor izvršen kod 118 organa i službi lokalne uprave, i to u opštinama Kolašin, Ulcinj, Budva, Tivat, Bar, Andrijevica, Plužine, Šavnik, Plav i Pljevlja, kao i u Glavnom gradu.

“Inspekcijskim pregledima kod svih subjekata nadzora upravna inspekcija je sačinila 265 zapisnika o izvršenom inspekcijskim pregledima, donijela 26 rješenja o naredbi za otklanjanje nepravilnosti, izrekla 33 novčane kazne kao upravne mjere, pet upravnih mjera o zabrani obavljanja poslova i podnijela osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, kazali su agencije MINA iz MUP-a.

Upućeno je i obavještenje Osnovnom državnom tužilaštvu Herceg Novi o osnovima sumnje za postojanje obilježja bića krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

“Kako je kontrola zapošljavanja državnih službenika i namještenika bila predmet raznih negativnih pritužbi od subjekata nadzora, ističemo da je njen osnovni cilj bio da donosioci odluka u postupku zasnivanja radnog odnosa u organima državne uprave, uključujući i lokalnu upravu upozore na obavezu da se zapošljavanje i raspoređivanje službenika mora sprovoditi u skladu sa zakonom”, pojasnili su iz MUP-a.

Kako su naveli, u okviru tih aktivnosti Upravna inspekcija je kontrolisala zapošljavanje preko 2,3 hiljade službenika na opštinskom nivou i preko 300 službenika na državnom nivou, a po inicijativi osnovnog državnog tužilaštva Nikšić, iskontrolisano je zapošljavanje oko stotinu zaposlenih u organima lokalne uprave Nikšić.

Iz MUP-a su poručili da će osim zapošljavanja, posebna pažnja upravne inspekcije i u narednom periodu biti posvećena transparentnosti rada i odlučivanju u propisanim rokovima kako bi državna uprava u što većoj mjeri odgovorila osnovnom zadatku da bude servis svojih građana.

Na državnom nivou inspekcijski nadzor izvršen je u ministarstvima nauke, saobraćaja i pomorstva, pravde, poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije i Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Kod većine navedenih subjekata nadzora inspekcijski nadzor izvršen je više puta.

Iz MUP-a su dodali da su inspekcijski nadzori po Planu sveobuhvatni, što podrazumijeva kontrolu zapošljavnja i raspoređivanja svih zaposlenih državnih službenika i namještenika i druge obasti iz službeničkih odnosa.

“Zatim transparentnost rada državnih organa i organa lokalne uprave i primjenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, postupanje u rokovima i po pravilima upravnog postupka, odnosno upravno rješavanje i primjenu drugih zakonskih propisa iz nadležnosti upravne inspekcije”, kazali su iz tog resora.