19-06-2020

Janković: Zabrinjavajući porast zaraženih

Porast broja zaraženih virusom korona u Srbiji u protekla dva dana razlog je za zabrinutost, ali je situacija i dalje pod kontrolom, kazao je imunolog Srđa Janković.



"Važno je da poštujemo preporuke o nošenju maski i držanju distance kako se taj broj ne bi dalje povećavao", kazao je Janković.

On je za TV Prva naglasio da je sada cilj smanjiti broj novozaraženih, jer među njima, kako kaže, uvijek ima pacijenata koji mogu da razviju tešku kliničku sliku i završe na respiratoru.

"Skok broja zaraženih jeste razlog za zabrinutost, jer se epidemija nije završila. Ne bih ovo nazvao novim talasom, pošto se još ni prvi talas nije priveo kraju, prije bih rekao da je to rep prvog talasa epidemije", rekao je Janković.

Prema njegovim riječima, potencijal da se virus korona u zemlji "razbukti" postoji, napominjući da je sada važnije nego ikada se se sprovode preporuke prije svega nošenje maske i fizička distanca.

"U suprotnom, ako se građani ne budu pridržavali mjera, može se očekivati da će se restrikcije, poput zabrane okupljanja, ponovo vratiti", rekao je Janković.




Izvor: Mina