12-09-2019

Japanska jabuka - prijateljica imuniteta i pomoćnik u prevenciji kancera

Japanska jabuka je slatko jesenko-zimsko voće. Boja može da varira od svijetlo žute, preko narandžaste pa sve do tamno crvene. Za nju se može reći da je pravi izvor zdravlja.

Japanska jabuka - prijateljica imuniteta i pomoćnik u prevenciji kancera | Radio Televizija Budva

Prevencija kancera

Japanska jabuka je puna antioksidansa poput vitamina A, C i K. Antioksidansi štite organizam od posljedica oksidativnog stresa što može pomoći u jačanju imunog sistema i odbrani od bolesti. Posljedice oksidativnog stresa često su povezane sa hroničnim oboljenjima poput srčanih oboljenja i raznih vrsta kancera.

Probava

Japanska jabuka je bogata dijetalnim vlaknima koji su presudni za dobro funkcionisanje digestivnog trakta. Dijetalna vlakna stimulišu probavu i pomažu kod problema opstipacije podsticanjem crijeva što za rezultat ima izbacivanje štetnih toksina iz organizma.

Dobar vid

Ovo ukusno voće je, pored vitamina A, C i K, i odličan izvor zeaksantina. Ovi antioksidansi, koji se često nazivaju „vitamini za oči“, štite oči od oboljenja koja su karakteristična za starije osobe, poput katarakte i makularne degeneracije umanjujući efekte oksidativnog stresa.

Zdravlje srca

Japanska jabuka na dan i doktor vam nije potreban. Da li je japanska jabuka bolja od jabuke? Nedavno sprovedena studija je pokazala da japanske jabuke sadrže visok nivo dijetalnih vlakana, minerala i fenolnih jedinjenja koji su od presudne važnosti u borbi protiv ateroskleroze (glavni uzročnik srčanih oboljenja). Naučnici tvrde da visok sadržaj vlakana, fenola, minerala i elemenata u tragovima čine japansku jabuku vrlo poželjnom u antiaterosklerotičnoj dijeti .

Prijateljica imunog sistema

Jedan plod japanske jabuke sadrži 12.6mg vitamina C, što čini 21% preporučljivog dnevnog unosa ovog vitamina. Urštavanje voća bogatog vitaminom C jača imuni sistem, štiteći organizam od infekcija i slobodnih radikala.

Mršavljenje

Japanske jabuke su odličan izvor dijetalnih vlakana s obzirom da sadrže 6 grama vlakana po voćki (24% preporučljivog dnevnog unosa). Dijetalna vlakna su ključna za mršavljenje jer ubrzavaju probavu i smanjuju apetit.