20-02-2023

Javni poziv za prethodnu konsultaciju u vezi donošenja Odluke o visini i načinu plaćanja godišnje naknade za korišćenje prostora bespravnog objekta na teritoriji Opštine Budva

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva upućuje Javni poziv za prethodnu konsultaciju gradanima opštine Budva, mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama, organima lokalne uprave i privrednim društvima i ustanovama čiji je osnivač Opština, državnim organima i službama, pravnim licima i preduzetnicima i ostalim zainteresovanim subjektima da dostave predloge, interese i stavove u vezi sa donošenjem Odluke o visini i načinu plaćanja godišnje naknade za korišćenje prostora bespravnog objekta na teritoriji Opštine Budva.



Članom 168 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (“Službeni list Crne Gore”, br.64/17,44/18,63/18,11/19,82/20, 86/22,03/23), propisano je da “Vlasnik bespravnog objekta, za koji nije podnijet zahtjev za legalizaciju i vlasnik bespravnog objekta za koji je donijeto rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju dužni su da, do uklanjanja objekta, plaćaju godišnju naknadu za korišćenje prostora jedinici lokalnu samouprave”.

Godišnja naknada za korišćenje prostora po m2 bespravnog objekta iznositi od 0,5% do 2,0% prosječne cijene građenja m2 novoizgrađenog stambenog objekta u Crnoj Gori koji objavljuje organ uprave nadležan za poslove statistike, za godinu koja prethodi godini za koju se naknada utvrđuje.

Visinu, način i kriterijume plaćanja godišnje naknade utvrđuje organ lokalne samouprave, uz prethodnu saglasnost Ministarstva.

S obzirom da godišnja naknada za korišćenje prostora za bespravne objekte predstavlja lokalni javni prihod, u nadležnosti je Uprave lokalnih javnih prihoda izrada predloga predmetne odluke, saglasno članu 26 Odluke o organizaciji i načinu rada organa lokalne uprave Opštine Budva („Sl. list CG – Opštinski propisi’’ br. 12/22), kojim je propisana nadležnost da utvrđuje, kontroliše i naplaćuje lokalne javne prihode.

Uprava lokalnih javnih prihoda kao organ nadležan za utvrdivanje, kontrolu i naplatu lokalnih javnih prihoda u skladu sa mehanizmima i oblicima učešća gradana u postupku prethodnog konsultovanja radi pripreme Nacrta Odluke o visini i načinu plaćanja godišnje naknade za korišćenje prostora bespravnog objekta na teritoriji Opštine Budva.

Uprava lokalnih javnih prihoda obavještava subjekte učešća iz stava 1 ovog Javnog poziva Opštine Budva da svoje predloge, stavove, interese i potrebe mogu izraziti:

- u pisanoj formi putem pošte, na adresu: Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, kancelarija br.39, Trg Sunca br.3;
- putem e-mail adrese zaklina.fustic@budva.me

Period predviđen za prijem predloga, stavova i interesa u postupku prethodnog konsultovanja traje od 17.02.2023.godine do 01.03.2023.godine.

Uprava lokalnih javnih prihoda je dužna da obradi podatke prikupljene u postupku prethodnog konsultovanja i sačini izvještaj o rezultatima prethodnog konsultovanja, do 02.03.2023.godine a isti će biti objavljen na internet adresi Opštine Budva www.budva.me dana 02. 03. 2023.godine.

Na osnovu izvještaja o rezultatima prethodnog konsultovanja na osnovu rada iste Uprava lokalnih javnih prihoda priprema Nacrt Odluke o visini i načinu plaćanja godišnje naknade za korišćenje prostora bespravnog objekta na teritoriji Opštine Budva za javnu raspravu.

Javni poziv i obaviještenje o pokretanju postupka za donošenje Odluke o visini i načinu. plaćanja godišnje naknade za korišćenje prostora bespravnog objekta na teritoriji Opštine Budva, je objavljen preko lokalnog javnog emitera RTV Budva, na internet adresi opštine www.budva.me i na oglasnoj tabli Opštine Budva od 17.02.2023.godine do 01.03.2023.godine.


Javni poziv