23-03-2016

Jedna žena preminula od gripa

Iako je širenje virusa tokom prethodnih sedmica stagniralo, u Crnoj Gori je tokom protekle nedjelje još jedna osoba preminula od svinjskog gripa. Kako su u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje kazali, radi se o pacijentkinji starosti 75 godina koja je liječena u KCCG.

Jedna žena preminula od gripa | Radio Televizija Budva

"Ovo je treći registrovani smrtni slučaj gripa u ovoj sezoni. Riječ je o osobi kod koje je usljed hroničnog oboljenja postojao povećan rizik od razvoja komplikacija gripa. Ona nije bila vakcinisana protiv gripa", istakli su u IJZ.

Kako su saopštili, u odnosu na prethodnu sedmicu bilježi se približno isti broj registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu, te da je registrovano 185 oboljelih lica.

"U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta, PCR dijagnostikom zaključno sa 20. martom potvrđeno je prisustvo antigena virusa gripa tipa A kod 115 pacijenata i antigena virusa gripa tipa B kod četiri pacijenta. Suptipizacijom je u cirkulaciji dokazano prisustvo virusa gripa tipa A (H1N1pdm09), tipa A (H3N2) i tipa B", piše u saopštenju IJZ.

U cilju sprečavanja širenja bolesti na zdrave osobe, upozoravaju u ovoj zdravstvenoj instituciji, potrebno je pridržavati se opštih preventivnih mjera.

"Oboljela osoba ne treba da ide na posao, a dijete u školu ili vrtić, već da ostane kod kuće do prestanka simptoma. Prilikom kijanja i kašljanja potrebno je prekriti usta i nos papirnom maramicom. Treba održavati higijenu ruku pranjem higijenski ispravnom vodom i sapunom, posebno poslije kašljanja i kijanja. U slučaju razvoja teže kliničke slike, javiti se izabranom ljekaru", ističu u IJZ.