20-02-2023

Jednostavan 20-sekundni test mogao bi predvidjeti moždani udar

Jedan test od 20 sekundi mogao bi puno otkriti o nečijem mozgu pa čak i predvidjeti mogući moždani udar.

Jednostavan 20-sekundni test mogao bi predvidjeti moždani udar | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne snbdijevanje određenih dijelova mozga kiseonikom i hranjivim supstance.

Zbog nedostatka kiseonika i hranjivih supstanci dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima mozga što se manifestuje oštećenjem funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

Ljudi koji ne mogu stajati na jednoj nozi najmanje 20 sekundi imaju veći rizik od moždanog udara ili oštećenja mozga potvrdilo je jedno istaživanje. Istraživanje koje je objavljno u časopisu Satoke provedeno je na 1400 ispitanika, a sva mjerenja obavljena su dok su ispitanici stajali bosi, s obje ruke uz tijelo.

Takođe, utvrđeno je i da su osobe s blagim kognitivnim oštećenjima, naročito one s Alchajmerovom bolešću, sklone nestabilnosti dok stoje na jednoj nozi.

"Utvrdili smo i da oko trećine osoba s više od dvije lezije u mozgu ima problema s ravnotežom. Gledajući pacijente sa samo jednom lezijom na mozgu, 16 posto njih imalo je problema s ravnotežom", naveli su.

U časopisu posvećenom Alchajmerovoj bolesti navedeno je da neravnoteža prilikom stajanja na jednoj nozi predviđa veću stopu kognitivnog pada.

Lezija znači da moždano tkivo pokazuje oštećenje od povrede ili bolesti, a uzrokuje širok raspon simptoma, uključujući slabost ili poremećaj čula.