10-04-2019

Jedriličarska regata u Porto Montenegru

U akvatorijumu Porto Montenegro i Boke Kotorske, devet RC44 timova će debitovati na regati u periodu od 10. do 14. aprila.

Jedriličarska regata u Porto Montenegru | Radio Televizija Budva

Osim što ova regata mapira Jedriličarski klub Porto Montenegro i Crnu Goru na globalnu jedriličarsku scenu, ona je i sjajna prilika za crnogorsku javnost da uživo gleda pravi sportski spektakl na vodi.

Svi zainteresovani iz Crne Gore imaju mogućnost, da se 12. aprila od 11 sati, ukrcaju na brod Vodena kočija na gradskoj rivi Pine, i uživaju u krstarenju sa pogledom na jedriličarsku trku i dva bokeška školja – navodi se u saopštenju.

U sezoni 2019, nova lica će biti taktičari Tom Slingsbi, koji preuzima ulogu Dina Barkera u timu “Nika”, koji brani svjetsku titulu, kao i Ed Berd koji se priključuje timu “Peninsula Petroleum Sailing” i mijenja dugogodišnjeg taktičara Vaska Vaskota.

Među favoritima su tim “Aqua”, Krisa Bejka, tim “Aleph Racing”, Uga Lepika, tim “Bronenosec”, Vladimira Ljubomirova i Kirila Frolova i tim “Artemis Racing”, Torbjorna Tornkvista.

-Branioci titule, tim “Charisma”, Nika Puna, osvojili su titulu 2018. godine sa poenom više od najbližih rivala, tima “Nika”, Vladimira Prosikina, i tima CEEREF, Igora Laha. Tokom 2018. godine, i Puns i Prosikin su se borili sa dosljednošću, ali su uspjeli da ostvare povoljan rezultat pred završnu trku sezone. Ova trka će zaista biti nepredvidiva, kažu u saopštenju.

Ova regata, koja će se po prvi put održati u Porto Montenegru, biće prva trka sezone 2019. u takmičenju 44Cup.

-Crna Gora djeluje kao predivna lokacija, predio u kojem će se održati trka se nalazi u zalivu okruženom masivnim planinama, tako da očekujemo mirno more i lagane vjetrove koji mijenjaju pravac. To će svakako dovesti do komplikacija, jer niko od takmičara neće imati jasnu prednost u odnosu na druge, i to ovu regatu čini nepredvidljivom i neizvjesnom. Tome se svi radujemo, objašnjava taktičar tima “Aqua”, Kameron Eplton.

Ovogodišnji 44Cup se sastoji od pet regata, a završna regata će se održati u novembru na Majorci.