15-01-2019

Jelušić: Medijska pismenost je dobra osnova za dalje školovanje

Budvanska i kotorska gimnazija su prve škole u Crnoj Gori koje su uvele medijsku pismenost kao jednogodišnji izborni predmet u drugom ili trećem razredu gimnazije još 2007. godine.

Jelušić: Medijska pismenost je dobra osnova za dalje školovanje | Radio Televizija Budva

Međutim, jedanaestogodišnje iskustvo postojanja tog predmeta u školama po čemu je Crna Gora apsolutni lider u regionu, prema riječima profesorice Božene Jelušić, nije iskorišćeno na pravi način.

"Umjesto da je program implementiran na sve učenike srednjih škola i ponuđen osnovnim školama u adekvatnoj verziji, ostavljeno je na volju školama da same odluče o tome. Tek nakon intervencije iz Evropske komisije ponovo smo krenuli sa intezivnijim aktivnostima, među kojima je i kampanja koja se uz UNICEF-ovu podršku sprovodi pod sloganom “Birajmo šta gledamo"", kazala je profesorica Jelušić.

Ona ističe da je medijska pismenost predmet gdje imate posla sa informacionim i digitalnim tehnologijama, te da je to je predmet koji bolje povezuje različite oblasti znanja.

"On tjera učenike da misle zrakasto. Svi moji đaci su svjedočili da je to predmet koji im je mnogo pomogao na fakultetu", zaključila je Jelušić.

Opširnije u Budvanskoj hronici, na talasima Radio Budve, od 14:30h.