20-04-2016

Jelušić: Reorganizacijom obrazovanja otvorićemo put ka društvu znanja

Jelušić: Reorganizacijom obrazovanja otvorićemo put ka društvu znanja | Radio Televizija Budva

"Naš osnovni problem u sistemu obrazovanja je činjenica da imamo posla sa simulacijom obrazovanja, iako je obrazovanje naš strateški interes. Rezultati su prilično porazni, kao i obrazovni uslovi koje imamo u Crnoj Gori. Njih na najbolji način ilustruje premijerova izjava da svoje najbolje stručnjake svakako nećemo zadržati i da se za crnogorskim znanjem ne osjeća potreba na tržištu rada.

Nažalost, u strukturi troškova za obrazovanje u Crnoj Gori i dalje sa preko 90 procenata prednjače plate. Te plate su istovremeno nedovoljne za podmirivanje polovine potrošačke korpe koja je građanima potrebna. Na djelu je višedecenijska negativna selekcija kadra i ka tome će u prvom redu biti usmjerene akcije URA kako bismo otvorili put ka društvu znanja.

U Crnoj Gori se izuzetno malo, gotovo simbolično, ulaže u tekuću potrošnju za obrazovanje, kao i za kapitalne investicije. Zbog toga mi nemamo dovoljan broj vrtića, niti dovoljno opremljene institucije koje zaista mogu pomoći djeci da steknu znanja koja su im potrebna za 21. vijek", kazala je potpredsjednica URA Božene Jelušić crnogorskoj javnosti.