11-11-2022

Jovanović: Očekujemo da se vlast u Budvi formira 18. novembra, biću kandidat za predsjednika SO

Stekli su se svi uslovi da 18. novembra konstituišemo vlast u Budvi. U ovom trenutku mogu da kažem da ću biti kandidat za predsjednika Skupštine opštine, to je ono što je poznato. Demokratski front je na lokalnim izborima osvojio 18 mandata, većinu koja nam daje za pravo da naš kandidat pokriva i tu funkciju, kazao je, gostujući u večerašnjem Info plusu na ADRIA televiziji, aktuelni menadžer Opštine Budva Nikola Jovanović.

Jovanović: Očekujemo da se vlast u Budvi formira 18. novembra, biću kandidat za predsjednika SO | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, Mediabiro

On očekuje da će 18. novembra imati sve detalje o tome ko će sve biti u lokalnoj vlasti, ko će vršiti funkcije…

„Pregovori su krenuli, očekujem da se sve dogovori do 18. novembra“, rekao je Jovanović.

Podsjetio je da su poziv na pregovore uputili Demokratama-Demos, Uri i SNP-u, iako je DF osvojio 18 od ukupno 33 mandata, što znači da vlast mogu formirati i sami.

„Svakako, tu nije bilo mjesta za DPS“, napominje Jovanović.

Najavili su brojne investicije u Budvi, a nekako se izdvojila ona o uređenju šetališta. Na pitanje šta, osim tog projekta, građani Budve mogu očekivati u narednom periodu, on odgovara da su izašli sa dosta ambicioznim izbornim programom i željom da ponude građanima neku vrstu „referenduma“ o tome kako Budva treba da izgleda u narednom periodu.

„Izgradnja Opšte bolnice u Budvi jedna je od najbitnijih. Zatim je tu izgradnja šetališta, kulturnog centra, koji će Budvi dati neki novi imidž“, navodi Jovanović.

Kako kaže, podrška građana je tu.

„Neće biti ni političkih opstrukcija i moći ćemo da ih realizujemo do narednih izbora“, uvjeren je Jovanović.

Komentarišući dosadašnja iskustva u saradnji sa centralnim vlastima, odnosno to da li je Vlada bila partner lokalnoj samoupravi, ocjenjuje da je, nažalost, sistem dosta centralizovan.

„Suštinska decentralizacija se nije desila“, ističe Jovanović i naglašava da, zapravo, postoji obrnuti proces.

Ocjenjuje da je odnos Vlade prema Budvi neracionalan.

„To je drastično, Budva kao metropola turizma ubira mnogo prihoda. Mora se vraćati više nadležnosti lokalnim samoupravama, ima mnogo prostora za poboljšanje“, smatra Jovanović.

A kada je riječ o političkoj krizi na državnom nivou – vjeruje da su se kroz usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku stvorile pretpostavke da se situacija riješi.

„I to tako što će mandat pripasti onome ko ima parlamentarnu većinu, a ne da zbog samovolje podjedinca koji obavlja funkciju predsjednika to bude blokirano“, navodi Jovanović.

Moguće je, kaže, formirati Vladu ako za to bude postojala volja.

„Dogovor je moguć u okviru parlamentarne većine od 30. avgusta, a, ako to nije moguće – treba vratiti mandat građanima“, ocijenio je Jovanović i zaključio da DPS više nema šta da traži na političkoj pozornici Crne Gore.


Izvor: Adria TV