15-06-2022

JPMD: Izgradnjom inženjerskih objekata u vodi spriječiće se odnošenje pijeska sa plaže Mogren 2

Nakon što su čelnici Mjesne zajednice Stari grad saopštili našem portalu da se plaža Mogren 2 iz godine u godinu smanjuje, te da je potrebna brza reakcija nadležnih, oglasili su se iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPDM).


Foto: Arhiva

Oni su u odgovoru na pitanje portala RTV Budva, u vezi sanacije ovog kupališta, kazali su da će revitalizacija raditi u skladu sa studijom koja predviđa povećanje površine plaže Mogren kroz izgradnju inženjerskih objekata u vodi.

Objekti će, kako su pojasnili, spriječiti odnošenje pijeska nakon prihranjivanja plaže.

“Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je u 2022. godini predvidjelo sredstva u iznosu od 34,5 hiljada eura za izradu tehničke dokumentacije, nakon čijeg finiširanja, to jest zakonske procedure sprovedenog postupka, će se planirati sredstva za izvođenje navedenih radova”, saopštli su iz Morskog dobra i podsjetili da je Studija revitalizacije plaže Mogren urađena 2018. godine od strane splitskog “Fakulteta za građevinarstvo, arhitekturu i geodeziju”, kao jedne od najreferentnijih institucija za ovu vrstu projekta.

Kako bi se crnogorska obala zaštitila od klimatskih promjena i erozije, u saradnji sa pomenutim fakultetom urađene su i bazne studije za plaže u Petrovcu i Pržnu, kao i Sutomoru, Žukotrlici i na Adi Bojani.


M.S.