04-05-2020

Jutarnji eliksir: Zdrav napitak za početak dana

Kurkuma je neizbežna u indijskoj kuhinji, ali jasno je da ne jedemo indijsku hranu svakog dana, te se pitate kako uvrstiti ovaj savršen začin u svoju ishranu? Evo i kako: Svoju jutarnju vodu sa limunom možete začiniti, kako sa kurkumom tako i sa drugim namirnicama.


Foto: Thinkstock

Za dodatno poboljšanje ukusa dodajte prstohvat cimeta koji ima protivupalna svojstva i može stabilizovati nivo šećera u krvi (što znači da ćete jesti manje i osećati se duže sito i zadovoljno).

Jutarnji eliksir je zapravo topla voda s limunom i kurkumom, a potrebni su vam sledeći sastojci:

Sastojci

Jedna šoljica tople (ne vruće) vode; a možete koristiti i šoljicu toplog mlijeka po izboru (bademovo, sojino ili kravlje), četvrtina kašičice kurkume, sok od pola limuna (može i cijeli), prstohvat cimeta (proizvoljno), 1/8 kašičica meda ili agavinog sirupa, kašičica kokosovog ulja.

Priprema:

Pošto zagrijete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašičicu kokosovog ulja i dobro promiješajte.

Kurkuma će se slegnuti na dno šolje, tako da i dalje nastavite s miješanjem vode dok pijete, i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.


Dodavanje kurkume u toplu vodu je jeftino, blagog ukusa, a djelotvorno djeluje na svaki sistem u tijelu.

Dodavanje ovog moćnog začina vašoj ishrani, prema savetu stručnjaka, je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje dugoročno zdravlje.



Izvor: Gloria