24-10-2021

Kada bebe mogu početi da jedu čvrstu hranu

Iako su se u posljednjih nekoliko decenija mišljenja o uvođenju čvrste hrane u ishranu beba mijenjala više puta, stručnjaci se najčešće slažu da je period od četvrtog do šestog mjeseca najadekvatniji, kao i da to zavisi od razvoja djeteta.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Većina pedijatara i pedijatrijskih dijetetičara slaže se da bi bebe čvrstu hranu mogle početi jesti između četvrtog i šestog mjeseca starosti, u zavisnosti od njihove spremnosti.

Ono što se ne preporučuje jeste uvođenje čvrstih namirnica prije četvrtog mjeseca jer ne donosi nikakvu korist i može prouzrokovati štetu, uključujući povećani rizik od kasnijih problema s težinom, alergija na hranu i veći rizik od gušenja, piše magazin Parents.

Također, treba paziti da bebe ne počnu jesti čvrste obroke prekasno. Nakon šest mjeseci, samo majčino mlijeko ili formula možda više neće moći zadovoljiti potrebe odojčadi za hranjivim materijama, tako da izmiješana hrana može pomoći. Čvrste materije takođe upoznaju bebe sa teksturama i ukusima, što im pomaže da u budućnosti postanu spremnije za konzumiranje različite vrste hrane.

Kako možete znati da li je vaša beba spremna za čvrstu hranu?

"Pratite znakove", preporučuje Dina DiMaggio, pedijatar iz Njujorka i koautorika knjige "The Pediatrician's Guide to Feeding Babies and Toddlers".

Većina beba pokazuje znakove spremnosti između pet i šest mjeseci. Oni uključuju: dobru kontrolu pokreta glave, mogućnost sjedenja uz podršku, iščezavanje instinkta za potiskivanje jezika i pokazivanje interesovanja za isprobavanje hrane.

Žitarice su uobičajena prva hrana za odojčad, ali ne moraju biti jedina opcija - meso, povrće i voće takođe mogu biti dobar izbor. Odluka takođe može zavisiti od toga hoćete li se odlučiti za tradicionalni pristup hranjenju kašikom ili pustiti bebu da jede sama.

Ne postoji posebno pravilo za uvođenje određene hrane, samo pričekajte dva do tri dana između novih namirnica kako biste lakše utvrdili alergije. Mogući znakovi uključuju nadutost, povećanje gasova, osip oko usta ili anusa, proliv, curenje iz nosa ili očiju.


(Klix.ba)