10-11-2023

Kadović: Za deset mjeseci broj saobraćajnih nezgoda u Budvi na nivou iz 2022, manje teže povrijeđenih i stradalih

Za prvih deset mjeseci ove godine u Budvi se dogodila 301 saobraćajna nezgoda, što je za dvije manje nego lani. Od tog broja, u 2023. evidentirane su 102 nezgode sa povrijeđenim licima, dok ih je prošle godine bilo 98, kazao je gostujući u Jutrom iz Budve komandir budvanskog Odjeljenja bezbjednosti, Željko Kadović.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

"Ove godine bilo je 29 nezgoda sa povrijeđenim licama, dok ih prošle godine bilo 58. Na putevima u Budvi prošle godine smrtno je stradalo pet lica, dok smo za prvih deset mjeseci ove godine imali smrtno stradala dva lica", istakao je Kadović.

On je kazao da se tokom oktobra u Budvi dogodilo samo sedam saobraćajnih nezgoda. To je, ističe Kadović, rijetkost.

"Mislim da je to najmanji broj posljednjih deset godina. Mi svakako analitički pratimo stanje. Oktobar je period postsezone, bio je veliki broj vozila na ulicama, ali i nekim našim planskim aktivnostima i intencijama da budemo na putnim pravcima i vršimo radarsku kontrolu kako u gradu, tako i u prigradskim naseljima, broj saobraćajnih nezgoda je smanjen", naveo je Kadović.

Znatan broj saobraćajnih nezgoda dogodi se zbog korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje

Prema njegovim riječima, nacionalne i regionalne akcije policije daju rezultati, ali sve dok ima sankcionisanih lica u saobraćaju i nesreća sa stradalima u OB Budva nisu zadovoljni.

"Mi svakodnevno sprovodimo akcije pojačane kontrole saobraćaja, na nacionalnom i regionalnom nivou. Danas je u toku nacionalna akcija "Mobilni telefon" i ona se sprovodi u svim crnogorskim gradovima. Kazne za korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje su 80 eura. Nažalost, teško je dokazivo korišćenje telefona, ali mi smo analitičkim praćenjem došli do podataka da se jedan znatan broj saobraćajnih nezgoda dogodi upravo zbog toga. Da li je to razgovor ili je to gledanje i slanje SMS poruka, ili praćenje drugih sadržaja", istakao je komandir OB Budva.

Tokom 2023. godine 167 mladih vozilo pod dejstvom alkohola

Gost Jutrom iz Budve je naveo i da je ove godine u Budvi povećan broj alkotestiranih vozača, ali i zatečenih u vožnji pod dejstvom alkohola.

"Za prvih deset meseci na putevima pod nadležnošću OB Budva zatečeno je 940 vozača koji su upravljali pod dejstvom alkohola, a ta brojka 2022. godine je iznosila 454. Dakle, duplo više vozača. Ove godine je lišeno slobode 323, a prošle 183 vozača. Ono što je negdje alarm za nas i za društvo je da je ove godine u Budvi zatečeno 167 mladih vozača pod uticajem alkohola, dok je prošle godine taj broj bio 78. To je podatak koji zaista zabrinjava. Mi upravo ovim akcijama o kojim smo govorili pokušavamo da suzbijemo ovaj problem, na način što sve vozače koje zateknemo u saobraćaju obavezno alkotestiramo. Koristimo najsavremenije aparate", kazao je Kadović.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja:



M.S.