24-06-2020

Kako je "Pan di Spanga" postao patišpanj

Patišpanj je starinski crnogorski kolač. Nastao je pad uticajem zapadanih kultura, kao domaća verzija sunđerastog kolača ’Pan di Spanga’, a ime mu je tek malčice modifikovano.

Kako je

Jednostavan, sa minimumom sastojaka odgovarao je siromašnoj crnogorskoj kuhinji, pa je sa zadovoljstvom prihvaćen i godinama pripreman kao da je baš iz crnogorskog krša potekao.

Postoji legenda da je patišpanj nastao na dvoru Petrovića, kada su se kraljica Milena i djeca vratili iz Španije. Naime po njihovom dolasku kuvar je pitao kraljicu Milenu šta bi djeca voljela da jedu, a kraljica koja je bila pod utiskom Španije, mu je odgovorila "Pan di Spanga" što bi u prevodu značilo Španski kolač ili hljeb.

Kuvar nije imao pojma o čemu kraljica govori niti je imao predstavu šta je tražila, ali naravno da nije smio da iskaže čuđenje izborom kraljičinog jela ili da ne daj Bože pita kraljicu šta je to, a još manje da kaže da nikada nije čuo za "Pa di Spanga".



Otišao je u kuhinju i svojim pomoćnicima rekao da kraljica i djeca žele da jedu PATIŠPANJ. Tako je on zapamtio kraljičinu narudžbu i tako se riječ patišpanj uvrstila u crnogorslu tradicionalnu kuhinju.

Juvar je po prvi put zamutio čuveni kolač, od sastojaka koje je imao u kuhinji i tako je na dvoru Petrovića nastao prvi crnogroski patišpanj.

Mi vam danas donosimo recept za ovaj lijep i jdnostavan kolač:

Potrebno vam je: pet jaja, pet kašika brašna, pet kašika šećera.

A kako ga pripremiti: prije svega odvojite bjelance od žumanca, zatim umutite čvrstu pjenu od bjelanaca, u koju ćete postepeno dodavati jedno po jedno žumance i mutiti.



Nakon toga postepeno dodavati šećer, pa brašno, uz neprestano mućenje. Dobijenu smjesu razlijte u tepsiju koju ste prethodno podmazali uljem i brašnom, i u već zagrijanu rernu stavite da se peče na 180 stepeni.

Prijatno!