07-01-2022

Kako ostatke ribljih jela pretvoriti u raskošne zalogaje?

Nije važno je li riječ o morskoj ili riječnoj ribi jer su obje vrste iskoristive za neka nova jela, a pogotovo za hladne meze ili kanapee. Od svake kuvane ili pečene ribe moguće je pripremiti brza i jednostavna jela, koja kad se poslože na sto u više kombinacija mogu biti idealan doček za prijatelje i konkretan obrok za cijelu porodicu.

Kako ostatke ribljih jela pretvoriti u raskošne zalogaje? | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Nećete se osramotiti ako od ostataka pečene skuše, lokarde, srdele ili bilo koje druge plave ribe napravite riblju paštetu uz dodatak kojeg usoljenog inćuna, malo kremastog sira ili majoneza i senfa, kapara, kiselih krastavaca, začina te obaveznog maslinovog ulja. Istu tu pečenu ribu odvojite od kostiju i napravite salatu uz dodatak sezonskog povrća, raznih lisnatih salata, rikule, kiselice, špinata, mlade blitve ili listova cikle. Dodajte i narezan paradajz, komorač, tikvicu pa mahunarke, poput građkaa, pasulja, kukurua i dobit ćete prepunu zdjelu šarene, zdrave salate koju pokapajte limunovim sokom, sirćem i maslinovim uljem.

Nadalje, ostake ribe pomiješajte s kuvanim krompirom, dodajte blanširani motar, biljku koja raste na čitavom Jadranu uz kamen kraj mora i koja je posve besplatna, a možete je i ukiseliti i kao takvu koristi cijele godine.

Ribu možete dodati i na bruskete ili u sendviče, a kao podlogu koristite svježe povrće ili povrtne namaze, primjerice od paprika, paradajza, cvekle, luka ili češnjaka. Kombinacijama nema kraja, a poslužiti mogu sve namirnice koje pronađete u friđideruu.

Od kuvane ribe, kratko kuvane blitve ili kelja napravite pljeksavice uz dodatak hljebnih mrvica, jaja, češnjaka i začinskog bilja. Tako pripremljene riblje pljeskavicee možete servirati na salati ili ih ubaciti u sendvič kao najbolji mogući zdravi izbor za užinu.

Riblji ostatci obogatit će i najobičniji sos od paradajza poslužen uz tjesteninu, a možete ih ubaciti na samom kraju kuvanja povrtnog ili morskog rižota. Kod ovakvih jela ne štedite na maslinovom ulju jer ono uvijek podiže ukus hrani, uz osnovne začine so i papar te začinsko bilje.

Ako vam je ostalo prženih srdela ili inćuna napravite srdele na savur, jeftino, a preukusno jelo za koje trebate propržiti luk i češnjak, dodati papar u zrnu, lovorov list i ruzmarin. Sve potom podlijte vodom te sirćem i bijelim vinom, a kada alkohol ispari ovu tekućinu prelijte preko prženih srdela. Ovo jelo u frižideru može stajati cijelu sedmicu , a uz njega je potreban samo hljeb i rashlađeno vino.