17-12-2018

Kako se riješiti bola uzrokovanog nepravilnim ili predugim sjedenjem

Osam do deset ljudi ima jednu ili više epizoda bola u gornjem ili donjem dijelu leđa tokom života, a većini su ti problemi uzrokovani predugim sjedenjem na poslu.

Kako se riješiti bola uzrokovanog nepravilnim ili predugim sjedenjem | Radio Televizija Budva

Gornji dio vratne kičme ili cervikalni bolni sindrom predstavlja skup simptoma koji se manifestuje bolom u vratnom segmentu, rameno-lopatičnoj regiji, ali i osjećajem zatezanja, napetosti te ograničenih pokreta vratnog segmenta kičme.



Bol u donjem dijelu kičme naziva se lumbalni sindrom i manifestuje se oštrim bolom u donjem segmentu uz širenje prema gluteusu i nozi, a nazivamo ga ishialgija.

Nespecifičan bol u donjem dijelu leđa može biti uzrok prenaprezanja, istezanja ili dugotrajnog sjedenja u jednom položaju. Osobe koje sjede u kancelariji od osam do deset sati treba da rade vježbe za cervikalni dio kičme, odnosno istezanje.


Kod bola u torakalnom ili u lumbalnom dijelu potrebna je adekvatna ergometrijska stolica, a u slučaju da nemate takvu napravite adekvatnu potporu leđima u vidu valjkastog jastučića ili peškira.

Dobra prevencija protiv bolova je ustajanje sa stolice svakih sat ili sat i po te istezanje pored stola i poslije posla lagane šetnje na pauzama.