03-12-2023

Kako spriječiti da se pojavi vlaga u zidovima?

Vlaga u zidovima je čest problem ali sprječavanje vlage u zidovima je vrlo jednostavno ukoliko se pridržavate narednih par koraka u kojima ćemo vam objasniti kako da preventivno zaštitite vaše prostorije od vlage, ali i kako da riješite problem ukoliko vlaga već postoji u vašem domu ili poslovnom prostoru.

Kako spriječiti da se pojavi vlaga u zidovima? | Radio Televizija Budva

Prije nego što počnemo sa načinom kako da se spriječi pojava vlage u zidovima, pokazaćemo vam par znakova kako da znate da je vlaga već prisutna u vašem domu ili poslovnom prostoru:

Jedan od najčešćih znakova da je prisutna vlaga je jak ustajali miris u vašem domu. Ovaj miris često uzrokuje rast bakterija i plijesni koje se hrane viškom vlage. Ukoliko se bakterije ili plijesni zadrže dovoljno dugo zahvaćeno područje može da pokazuje već vidljive znakove truleži.

Takođe način na koji se ispoljava vlaga u zidovima je pojava tamnih mrlja na zidovima, plafonima ali i drugim površinama. Do toga dolazi tako što voda prodire u građevinske materijale koji potom potamne.

Nagli porast prisustva štetočina poput mrava, glodara i termita može biti indirektan pokazatelj da su u vašem domu pronašli odgovarajući izvor vode.

Provjetravanje prostorije

Provjetravanje prostorije, odnosno doma u kom živite ili radite je jedna od najvažnijih stvari za sprječavanje vlage u zidovima. Svakodnevne stvari poput kuvanja, sušenja veša i kupanja mogu dovesti do pojave vlage u zidovima, zato je bitno da vaš dom ili radni prostor budu provjetreni.

Bolja izolacija prostorije

Postavljanje prozora sa dvostrukim staklom sa dva sloja stakla je praktičan način kako spriječiti višak vlage u prostoriji. Ukoliko se odlučite da postavite nove prozore sa dvostrukim staklom, možete tražiti ventilacione otvore koji će pomoći da vlažan vazduh izlazi napolje.

Ugradnja izduvnih ventilatora

Ugradnjom izduvnih ventilatora u vaše kupatilo osiguraćete suv vazduh i spriječiti vlagu na zidovima.

Odvlaživači

Odvlaživač je namijenjen da usisava vlagu u prostoriji i da spriječi pojavu vlage i buđa. Mali odvlaživač je vrlo praktičan jer se može ugraditi u ormare, potkrovlja, prozorske klupe itd.

Ukoliko odvlaživač koristite u zimskom periodu, potrebno je da nema zatvorenih prostorija u kojima ima mnogo vlažnosti.

Usporivači vlage

Usporivači pare su obradjeni materijali poput boja i metalnih folija koji pomažu u smanjenju vodene pare.

Usporivač pare koji koristite zavisi od toga kolika je vjerovatnoća da će vlaga ući ili izaći iz vašeg doma. Ukoliko se vlaga kreće u oba smjera, onda je najbolje da se izbjegne upotreba usporivača pare.

Držite pod kontrolom rast plijesni

Provjerite da li ima plijesni i ukoliko ih ima riješite ih se tako što ćete velikom vlažnom krpom obrisati ili upotrebom proizvoda koji su namijenjeni za uklanjanje plijesni.

Preusmjerite višak vode dalje od kuće

Kako bi zaustavili sve puteve kišnice najbitnije je da vam je krov u najboljem stanju. Bitno je da vaša kuća ima širi ispust, kako bi voda bila udaljena od vaših prozora i zidova. Takođe vrlo važna stvar je da sav konzendat koji curi iz vaše klime bude pravilno odveden kako bi voda bila udaljena od vaše kuće.

Vodite računa o svim propuštanjima

Većina curenja prouzrokovana je vodovodnim problemima. Voda može da se provuče kroz krovne prozore, dimnjake, otvore za vazduh što prouzrokuje vlagu na zidovima. Ukoliko primjetite izvor curenja najbolje bi bilo da se obratite majstoru koji će to riješiti na profesionalan način.

Postavite široke prozore

Održavanje unutrašnjosti vašeg doma je najbolje postavljanjem širokih prozora i vrata, koje trebate držati otvorenim kako bi prostor u kom boravite imao dovoljno svjetlosti i vazduha.

Vodite računa kad birate građevinski materijal

Zid od opeke je skoniji propuštanju vlage u odnosu na aluminijumskih obloga. Preporučljivo je da se koriste gradjevinski materijali na bazi gipsa umjesto betona. Takodje je bitno da se ne postavlja teški namještaj ispred otvora za ventilaciju.

Mašine za izvlačenje vlage

Definitivno najbolji način za izvlačenje kad je već vlaga u zidovima prisutna su mašine. Kako bi se postigao najbolji efekat prilikom koršćenja mašina za izvlačenje vlage, potrebno je ispuniti nekoliko uslova:

Prostorije u kojima se koriste mašine mmoraju imati vrata i prozore koji se zatvaraju, kako bi u prostor ulazilo što manje spoljnog vazduha

Temperatura u prostoriji treba biti do 25 stepeni

Potrebna je i struja za rad mašina

Poželjno je da se u prostoriji nalaze ventilatori kako bi se povećala efikasnost rada mašina