11-02-2020

Kaluđerović: Povećanje naknada za opremanje građevinskog zemljišta u svim gradskim zonama

U drugoj polovini prošle godine, Služba za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje gradjevinskog zemljišta, uputila je Službi predsjednika opštine nacrt odluke o naknadi za komunalno opremanje.

Kaluđerović: Povećanje naknada za opremanje građevinskog zemljišta u svim gradskim zonama | Radio Televizija Budva

Ovom odlukom predviđeno je povećanje naknade u svim zonama gradnje, rekao je načelnik Službe Ninislav Kaluđerović za Radio Budvu i najavio Javne rasprave o navedenoj odluci koje će se od četvrtka organizovati u svim mjesnim zajednicama na teritoriji budvanske opštine.

"Tačno, mi smo prošle godine negdje u julu mjesecu dostavili predsjedniku Opštine kao predlagaču da se donese nova Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog materijala. Mi smo napravili predkonsultacije i sve pripremne radnje koje su neophodne za jednu takvu odluku. Mogu da kažem da će od danas biti raspisana Javna rasprava o odluci o naknadi za komunalno opremanje koja će biti potpuno novi akt i novi dokumenat" kazao je Kaluđerović.

Saglasnost na ovu odluku kako je istakao, dala je Vlada Crne Gore.

"Veliki broj odredbi, zakona i odluka, koje su po starom zakonu bile dobre po novom zakonu su proglašene neustavnim, a mi smo morali i taj momenat da sačekamo. Veliki broj izmjena ovog zakona je doveo do toga da se negdje nisu mogli ispuniti svi oni uslovi koji su neophodni da bi se donela jedna nova i kvalitetna odluka.

Plan Javne rasprave kako je predvidjela sama služba biće dostavljen svim zainteresovanim licima na način kako to predviđaju zakonski propisi, i dostavićemo svim relevantnim subjektima za koje mislimo i za koje smo gotovo sigurni da mogu da pomognu u izradi jedne ovakve odluke.

Po sadašnjem stanju stvari kako imam informacije, Javna rasprava će biti idućeg četvrtka u 10 sati u MZ Bečići za prostor Bečića, Pržna i Svetog Stefana. U 13h istog dana će biti u Petrovcu za prostor Reževića, Buljarice i Petrovca.

Planiramo da bude Javna rasprava i u ponedjeljak, 17. februara u velikoj sali Skuptštine opštine u 10 časova, za prostor Budve, Pobora, Markovića, Lapčića, Brajića i Stanišića, kao i 18. februara u Grblju sa početkom u 10 časova, za prostor Grbalj, Gospoštine, Svinjišta i tog dijela teritorije koja se tiče svega.
Odluka je po prvi put napravljena u sradnji sa svim organima lokalne samouprave", istakao je.

Ova odluka kako ističe Kaluđerović, donosi povećanje naknade iz prostog razloga što će se po prvi put obraćun vršiti na neto površinama i na bruto površinama.

"Povećavanje odluke je uslovljeno onome što su nam koeficijenti opremanja građevinskog zemljišta dostavljeni od strane Sekreterijata za investicije.

Ja mogu reći da je opština Budva podijeljena u četiri zone.

Povećanje se odnosi na sljedeće kategorije: u ekskluzivnoj zoni će cijena obračuna naknade biti 387.00 eura, u prvoj zoni 310.00 eura, u drugoj zoni 245.00 eura, u trećoj zoni 193.00 eura dok će u četvrtoj zoni cijena biti 129.00 eura.

Ono što ja mogu da kažem jeste da su to naši predlozi, i predloge odluke u fazi nacrta, a vidjećemo kroz Javnu raspravu da li će to tako ostati, kao i kroz sve ono što mi želimo da iskristališemo.

Ono što nam je ostavljena kao eventualna zakonska mogućnost jeste da kategorije popusta kao takve sa odlukom Ustavnog suda stavljene van snage i lokalne samouprave više nisu u mogućnosti da daju. Rukovodili smo se da ipak interesom građana i investitora koji su ozbiljni u namjeri da grade, i daćemo popust za gotovinska plaćanja u iznosu od 15 odsto" kazao je on.

Kaluđerović je dodao i to da će pokušati da u samo odluku inkorporiraju i ljude koji rješavaju stambena pitanja, lica sa posebnim potrebama, kao i sve ono što je neophodno da bi mogli doći do jednog kvalitetnog akta.

"Ono što je novina jeste da će se ubuduće moći plaćati samo gotovinski, a ukoliko se bude ostavila mogućnost i steknu se uslovi plaćanja na rate, moći će to da uradi jedino pod dva uslova i to da da odgovarajuću bankarsku garanciju, neopozivu na prvi poziv i nepokretnost kao sredstvo obezbjeđenja na kom se gradi objekat" zakljućio je.