30-09-2023

Kampanja NTOCG i Expedie podstakla rast rezervacija sa tržišta Velike Britanije za 48%

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) uspješno je realizovala digitalnu kampanju na tržištu Velike Britanije u partnerstvu sa jednom od vodećih svjetskih platformi za putovanja Expedia, koja je rezultirala značajnim rastom rezervacija sa ovog tržišta.


Foto: NTO CG

Kako su saopštili iz NTO CG, kampanja je trajala dva mjeseca, od 17. jula do 17. septembra tekuće godine, a odvijala se na globalnim platformama za rezervacije smještaja i avionskih karata Expedia i Hotels.com.

"Zahvaljujući ovoj kampanji ostvaren je rast od oko 48% kod rezervacija sa tržišta Velike Britanije u odnosu na uporedni period prethodne godine. Izuzetan uspjeh ostvaren je u i dijelu rezervacije avionskih karata gdje se bilježi rast od oko 81%. Kampanja je donijela Crnoj Gori prihod od oko 320 000 dolara od rezervacija sa tržišta Velike Britanije", naveli su iz NTO CG, a takođe prenijeli ključne poruke povodom kampanje.


Foto: NTO CG

Direktorica NTO CG dr Ana Tripković Marković iskazala je zadovoljstvo rezultatima marketinške kampanje u Velikoj Britanije i istakla značaj kontinuirane promocije putem digitalnih kanala.

“U savremenom svijetu kada digitalni kanali promocije sve više imaju primat, globalne platfome za putovanja su nam prirodni partneri u našim promotivnim aktivnostima. Ovakve kampanje su posebno važne za turističku privredu zbog direktnog bukinga koji je moguće ostvariti putem njih. Imajući u vidu da je Expedia jedna od najpopularnijih platformi posvećenih putovanjima u Velikoj Britaniji, nismo imali sumnju da će ova kampanja rezultirati značajnim rastom u broju rezervacija sa ovog tržišta“, poručila je Tripković Marković.

Ona je ovom prilikom najavila da će NTO CG nastaviti sa marketinškim kampanjama na tržištima od strateške važnosti za crnogorski turizam.

“Pred nama su zaista značajne marketinške kampanje, koje su nam neophodne u cilju što boljeg pozicioniranja Crne Gore kao turističke destinacije. Kada je riječ o tržištu Velike Britanije, od 1. oktobra započinjemo kampanju na online i TV kanalima BBC, koja podrazumijeva emitovanje spota na kanalu BBC News i digitalnu kampanju na sajtu bbc.com. Gledano strateški, to tržište nam je od prioritetnog značaja i podaci o broju ostvarenih dolazaka su zaista ohrabrujući. Prema poslednjim podacima Uprave za statistiku MONSTAT, tokom prvih osam mjeseci, u kolektivnom smještaju ostvaren je rast od 27% u odnosu na prethodnu godinu i rast od 13% u odnosu na 2019. godinu kada su u pitanju dolasci sa ovog tržišta. Takođe, podaci Evropske komisije za putovanja pokazuju da upravo naša zemlja bilježi najveći porast broja turista sa ovog tržišta u odnosu na druge evropske destinacije. Nagrada koju smo dobil u martu ove godine Travel Gossip Award, kao i članci u nekim od najprestižnijih britanskih magazina, poput The Times, The Guardian, Daily Mail, Telegraph govori o sve boljem pozicioniranju Crne Gore na ovom tržištu“, zaključila je Tripković Marković.

Iz Nacionalne turističke organizacije kazali su da će i u narednom periodu, pored marketinških kampanji, nastaviti i sa drugim promotivnim aktivnostima u cilju privalačenja turista sa ovog emitivnog tržišta.

U okviru Expedia grupe, kako su napomenuli, posluje 10 platformi za putovanja, poput Hotels.com, Travelocity, Cheaptickets, HomeAway, CarRentals i druge, koje predstavljaju neke od najznačajnijih platformi za rezervaciju avio karata, smještaja i drugih usluga u turizmu.