07-03-2021

Karfiol je odličan za zdravlje, obratite pažnju na jedno svojstvo

Karfiol je jedna od najzdravijih namirnica koja je bogatata sadržajem esencijalnih aminokisjelina, vitamina C, a posebno vitamina B2, gvožđa i fosfora.

Karfiol je odličan za zdravlje, obratite pažnju na jedno svojstvo | Radio Televizija Budva

Pored toga što je veoma ukusan i od njega se mogu napraviti razna jela, porput rižota, testa za picu, razlih preliva, on u sebi sadrži i lekovita svijstva koja smanjuju mogućnosti pojave raznih infekcija i bolesti.

On ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata, a sadrži fitonutrijente. Upravo oni sprečavaju da se pojave štetni enzimi. Sto grama ovog povrća sadrži 80 posto dnevne količine magnezijuma koji ljudsko tijelo treba da primi i to ga upravo i čini velikim čuvarom ljudskog srca. Uspješno će spriječiti nastanak raznih srčanih oboljenja. Karfiol je jako bogat i folnom kisjelinom, koja mu takođe pomaže da utiče preventivno na kardiovaskularne bolesti, prenosi Magazin Novosti.

Dobićete dozu vlakana

Karfiol je prepuna vlakana. U samo jednoj činiji nalaze se 2 do 3 grama vlakana. Ona su, naravno, važna za cjelokupno zdravlje, a mogu vam pomoći i da izgubite kilograme.

Osim što će pomoći da vaš probavni sistem pravilno funkcioniše, vlakna takođe mogu smanjiti upalu. Takođe vam pomažu da se osjećate sito, što znači da je manja vjerovatnoća da ćete se osjećati prejedeno.

Ipak, iako je veoma zdravo jesti ovu namirnicu, ona ima i nekoliko mana, koje mogu izazvati neke od neprijatnih osjećaja.

Možete osjećati nadunost

Osim vitamina C, E i K, karfiol sadrži i FODMAP. FODMAP su fermentirani oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, što u osnovi znači da je ova namirnica izrađena od ugljikohidrata kratkog lanca koji se u tankom crijevu ne probijaju tako lako.

Ono što se događa je da fermentiraju u debelom crijevu, što ne uzrokuje samo nadutost i gasovi već su studije povezale FODMAP sa sindromom iritabilnog crijeva.