16-09-2021

Katič od danas zaštićeno područje

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici donijela je Odluku o proglašenju zaštićenog područja Park prirode „Katič”, još jednog integrisanog obalnog i morskog zaštićenog područja, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

Katič od danas zaštićeno područje | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Kako je premijer naveo, Odluka je donijeta u cilju očuvanja prirodnih vrijednosti i resursa koje karakterišu ovo područje.

"Nastavak aktivnosti Vlade na širenju mreže zaštićenih područja značajno je, u kontekstu obilježavanja 30 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi CG, imajući svijest o brojnim aktivnostima koje su pred nama, kako bi Crna Gora zadržala i unaprijedila imidž ekološke države", napisao je Krivokapić na Twitter nalogu.

Odluku je pozdravio i predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović.

"Ova odluka za cilj ima očuvanje prirodnih vrijednosti i resursa koje karakterišu ovo područje. Kao neko ko se uvijek zalagao za zaštitu kako državnih tako i prirodnih resursa na teritoriji Opštine Budva pozdravljam ovu odluku čije dobre efekte će osjetiti kako ljudi koji žive i rade na primorju naše države tako i brojni turisti koji obilaze ovo područje", saopštio je Radović na svojoj Facebook stranici.

Iz NVO Green Home kazali su da je Odluka uzburkala osjećaj zadovoljstva, ponosa i sreće u svima koji su kroz trogodišnji period radili na zaštiti Katiča.

"Ponosni smo na brojne projektne aktivnosti pod vodom i nad vodom, saradnju sa lokalnim ribarima, studijske posjete, edukativne i ekološke radionice, istraživanja i ocjenu populacije brojnih morskih vrsta, analize, saradnju sa državnim i naučnim institucijama", poručili su na Facebook-u.


M.S.