11-01-2023

Kažanegra: Paštrovićima oduzeto pravo na elementarnu slobodu kretanja

O bogatoj istoriji Paštrovića Blažo Kažanegra predstavnik Inicijative za vraćanje Svetog Stefana, istakao je da danas možemo svjedočiti da Paštovići imaju manje prava nego bilo koja druga autohtona skupina u Evropi, a možda i svijetu.


Foto: Portal RTV Budva, D.B.

U srednjem vijeku dok je čitava Evropa bila u feudalizmu, Paštrovići su imali sudsku i zakonodavnu autonomiju ali i zakonik iz doba cara Dušana koji je najduže ostao na snazi u Paštrovićima, objašnjava Blažo Kažanegra, predstavnik incijative za vraćanje ostrva Sveti Stefan kulturno istorijskog središta Paštrovića, a danas je situacija drugačija.

"Pored svojih prava i običaja, imali su određene privilegije koje je njima Mletačka republika priznala, a to da imaju manje prava nego što su imali se potvrđuje činjenicom da oni danas ne mogu da uđu na Sveti Stefan. Dakle, njima je faktički pravo na elementarnu slobodu kretanja oduzeto", kazao je Kažanegra u emisiji "Polis".

Kažanegra je istakao da je nepažnja nadležnih institucija dovelo do stanja kakvo je danas, a zatim i lakovjernost mještana.

"Povjerovali smo kao i uvijek što otvorenog srca dočekujemo investitore. Mi smo i ovog puta povjerovali i nadali smo se da će to da bude ozbiljna priča zasnovana na turizmu, međutim dobili smo zatvaranje u geto i dobili smo neku vrstu elitnog turizma koja zavisi od našeg odricanja i naših sopstvenih prava. Mi smo svi investitori u tome jer mi se odričemo svojih soptvenih prava, a to je: pravo da se okupaš, pravo da prošetaš i pravo da uđeš na Sveti Stefan", kazao je on.


Foto: Printscreen

Grupa građana iz Pržna je 2021. godine podnijela zahtjev za zaštitu Miločerskog parka, incijativa traje ali tapka u mjestu.

"Umjesto da bude zaštićen kao kulturno dobro, Vlada je izdala loborističke-tehničke uslove zakupcu parka i oni po tim uslovima i po važećem planu imaju pravo da rekonsturišu postojeće vile. Što nije rekonstrukcija, to je faktički rušenje dobrog dijela vile i proširivanje", istakao je Kažanegra.

On dodaje da treba pomenuti treći jubilej rođenje Stefana Mitrova Ljubiše koji se po nekim novim istraživanjima rodio 1822. godine, a ne 1824. godine kako se prvobitno smatralo.

"Jubilej od 200 godina je već prošao i već je obilježen na nekim akademskim institucijama u Crnoj Gori i Srbiji, to je informacija koju ja imam. 27. januara na Savin dan će se navršiti 200 godina njegovog rođenja i taj datum treba da se obilježi", kazao je on.

4. aprila će biti jubilarnih 600 godina od potpisivanja ugovora sa Mletačkom republikom

"Ugovor su potpisali na Drobnom pijessku predstavnici 12 paštrovskih plemena sa predstavnikom Venecijanske republike Frančeskom Beambom i to je zaista jedan datum koji treba obilježiti. Već Ssmo u pregovorima sa NVO Bauo, zatim NVO Udruženje Paštrovića i drugima, da se ovaj datum obilježi kako dolikuje", zaključio je Kažanegra.

D.Č.