25-01-2023

Kazne za roditelje koji ne vakcinišu djecu, kontrola za ljekare koji to ne prijavljuju

Uprava za inspekcijske poslove planira da pojača kontrole domova zdravlja, koji su u obavezi da prijavljuju roditelje ako odbijaju da vakcinišu djecu, iako je to zakonska obaveza.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Tokom prošle godine Sanitarna inspekcija je podnijela 101 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sudovima za prekršaje, protiv roditelja zbog odbijanja obavezne vakcinacije djece od određenih zaraznih bolesti.

Kako su saopštili Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove, Dom zdravlja u Beranama je na zahtjev Sanitarne inspekcije dostavio podatke za 40 roditelja koji odbijaju vakcinaciju djeteta. Nakon što od Ministarstva unutrašnjih poslova u tom gradu dobiju matične brojeve, protiv njih će biti podnijete prijave. Navode da je do sada bila rijetkost da zdravstvene ustanove i pedijatri dostavljaju informacije o tome, pa će ih iz tog razloga dodatno kontaktirati.

Slijede pojačane kontrole

„Preduzećemo zakonske mjere protiv roditelja/staratelja koji odbijaju vakcinaciju djeteta bez dokaza o postojanju medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije. Zakonske mjere biće preduzete i protiv zdravstvenih ustanova koje shodno Zakonu ne organizuju i ne sprovode imunoprofilaksu, odnosno vakcinaciju“, poručili su iz Inspekcije.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić saopštio je prošlog ponedjeljka nakon zasijedanja Nacionalnog savjeta za imunizaciju da će pedijatri ili Dom zdravlja ubuduće biti dužni da podnesu prijave protiv roditelja koji odbijaju vakcinaciju svoje djece.

Iz Inspekcije ističu da je do sada bio veoma rijedak slučaj da pedijatar ili Dom zdravlja prijavi nekog roditelja sanitarnim inspektorima.

Roditelji uglavnom odlažu MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeole i zaušaka zbog dezinformacija koje su godinama kružile društvenim mrežama, a tiču se povezanosti autizma sa MMR vakcinom. Stručnjaci su u više navrata negirali takve navode istakavši da je MMR vakcini i autizmu zajednička samo druga godina kada se kod djeteta javljaju prvi simptomi autizma. Uprkos tome, strah je učinio da se veliki broj roditelja odlučuje da sačeka sa tom vakcinom bar dok dijete ne progovori. To je dovelo do toga da je MMR vakcinom protiv malih boginja, rubeole i zaušaka vakcinisano svega 60 odsto djece predškolskog uzrasta, a za kolektivni imunitet potrebno je više od 95 odsto imunizovanih.

Takođe, do prošle sedmice imali smo 27.000 nevakcinisane školske djece.

U Srbiji je do nedjelje registrovano 14 slučajeva malih boginja. Radi se o desetoro nevakcinisane djece ispod dvije godine života i četiri odrasle osobe sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom (zaposleni u zdravstvenoj ustanovi i trudnica), objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Komplikacije u vidu upale pluća bile su prisutne kod dvoje oboljele djece, a na bolničkom liječenju su dvije osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju.

A Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje da roditelj, usvojilac, odnosno staratelj je dužan da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vršenje vakcinacije protiv 10 zaraznih bolesti (tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubele, virusnog hepatitisa B i hemifilusa influence tipa B), osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.

Tim zakonom propisano je, između ostalog, da će se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 2.000 eura kazniti za prekršaj fizičko lice, kao i roditelj, usvojilac ili staratelj maloljetnika ako odbije i ne omogući djetetu predškolskog i školskog uzrasta vakcinaciju protiv ovih bolesti, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine ili stručni tim…

Crnogorski sudovi tokom prethodne tri godine, kako su ranije objavili mediji, kaznili su novčano 94 roditelja zbog odbijanja da vakcinišu djecu, a najveća izrečena kazna iznosila je 800 eura.

Ograničenje u Zakonu

Iz Inspekcije naglašavaju da je jedan od ograničenja u adekvatnoj primjeni Zakona visina propisane kazne.

„Pored toga, kada inspektori podnesu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, sudovi izriču minimalnu kaznu. Nije rijedak slučaj da sudovi izreknu i kaznu ispod minimuma, odnosno izreknu mjeru opomene, što takođe umanjuje svrhu“, poručuju iz Uprave za inspekcijske poslove.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kako naglašavaju, ne propisuje mjeru zabrane upisa u vrtić i školu nevakcinisane djece, a plaćanjem kazne roditelj, usvojilac ili staratelj se ne oslobađa obaveze omogućavanja vršenja obavezne imunizacije djeteta.

„Obaveza pedijatra je da kada uvidom u vakcinalni karton ustanovi da dijete nije primilo obavezne vakcine, obavijesti roditelja i zakaže vakcinaciju. U slučaju da se roditelj ogluši i ne dovede dijete na obaveznu vakcinaciju, nadležni u Domu zdravlja obavještavaju sanitarnu inspekciju o nevakcinisanju, što je do sada bio vrlo rijedak slučaj“, kazali su iz Inspekcije.

Nikolić: Ne smijemo uslovljavati upis djece u vrtić

Direktorica Javne predškolske ustanove ,,Ljubica Popović“ Vesna Nikolić kazala je Pobjedi da će vrtići, kao i do sada, upisivati djecu sa potvrdom u kojoj je naznačeno da je dijete sposobno za boravak u vrtiću.

U potvrdi ima stavka i da li je dijete redovno vakcinisano gdje izabrani pedijatar, u slučaju da nije, napiše da nije redovno vakcinisano.

„Ne smijemo uslovljavati upis djece u vrtić osim ako se takva odluka donese od strane ministarstva, Instituta za javno zdravlje, a posebno Nacionalne komisije za imunizaciju. To je kolektivni život. Ljudi iz vrtića preporučuju roditeljima da se djeca vakcinišu, ali do neke nove odluke uslovi za upis biće kao do sada“, kazala je Nikolić.

Na pitanje da li je bilo situacija da roditelji čija su djeca vakcinisana insistiraju da ne borave sa nevakcinisanom djecom, Nikolić kaže da jeste, te da u takvim situacijama pokušavaju roditelje da upoznaju sa Zakonom.

„Kažemo im da ne možemo nikog da uslovljavamo, te da su nam ruke vezane“, kazala je Nikolić.

Ona je podsjetila da su u novembru imali edukativne radionice u saradnji sa Crvenim krstom i Institutom za javno zdravlje kako bi kod roditelja podigli svijest o značaju vakcinacije.

Za sedam dana MMR u glavnom gradu primilo 739 djece

Tokom vanredne vakcinacije za dane vikenda MMR vakcinu u glavnom gradu primilo je ukupno 229 dece, a za sedam dana tu vakcinu dobilo je 739 djece, kazali su Pobjedi iz podgoričkog Doma zdravlja.

Iz Montefarma su ranije saopštili da MMR vakcine protiv malih boginja, rubeole i zaušaka ima dovoljno. U ovom trenutku, kako su kazali, njihovo skladište raspolaže sa 5.800 doza MMR vakcine, sa rokom upotrebe do 30. marta 2024. godine.

„Tenderima nam je na raspolaganju još 12.300 doza ove vakcine, koje će u skladu sa potrebama i ugovorom biti isporučivane do kraja tekuće godine (u februaru 4.000, maju 4.000 doza i ostatak do kraja godine) sa novim rokovima, što je uobičajena praksa već dugi niz godina“, kazali su ranije iz Montefarma.

Izvor: Pobjeda