01-01-2021

Kineski turisti vole da posjećuju Crnu Goru

Kineski turisti vole da posjećuju Crnu Goru, što potvrđuju i brojke, prema kojima je 2019. godine bilo 75 hiljada gostiju iz Kine, deset puta više nego 2014.


Foto: Arhiva, RTV Budva

Na listi omiljenih lokacija kineskih turista su Kotor, Podgorica, Budva, a oduševjavaju ih i most na Tari, Bokokotorski zaliv i Sveti Stefan.

PR menadžerka Nacionalne turističke organizacije (NTO), Nina Vukčević, kazala je za China Media Group (CMG) da kineski turisti biraju destinacije koje posjeduju jedinstveno prirodno okruženje, dobru klimu i kvalitetnu hranu, a jednako im je važna i dostupnost destinacije, kao i dobre ocjene na online kineskim pretraživačima.

„Takođe, prednost imaju destinacije koje imaju dobre političke veze sa Kinom, a ključni motivi putovanja su razgledanje znamenitosti, gastronomija, zabavne atrakcije i shopping“, rekla je Vukčević.

Kineskih turista bilo bi i više da ne postoje barijere, među kojima je glavna nemogućnost otvaranja direktne avio-linije.

„Tu su i jezička barijera i nedostatak kineskih vodiča i turističkih radnika koji govore kineski jezik, ali i nedovoljan broj kineskih restorana i nedostatak signalizacije na kineskom jeziku“, saopštila je Vukčević.

Dakle, uprkos brojnim preprekama, postepenim prilagođavanjem usluga u destinaciji, kao i sve vidljivijom prisutnošću na popularnim digitalnim platformama u Kini, moguće je privući više kineskih turista u Crnu Goru.

Na privlačenju kineskih turista radi i agencija Fly Montenegro. Ona svojim aktivnostima upoznaje kinesku privredu i potencijalne individualne turiste sa ljepotama Crne Gore, koju Kinezi smatraju jednom od ljepših destinacija u Evropi.

Predstavnica Flay Montenegra, Nataša Marojević, kazala je da je kineskim turistima prosto neshvatljivo da u tako maloj zemlji, kao što je Crna Gora, mogu da pogledaju sve te prirodne ljepote, koje se sastoje u kanjonima, nacionalnim parkovima, moru i planinama.

„Mi se kao agencija trudimo da na osnovu svih tih tura i njihovog feedbacka na kraju, koji dobijamo tako što popunjavaju naše ankete, saznamo šta oni najviše preferiraju da pogledaju u Crnoj Gori“, rekla je Marojević za CMG.

Kako je Kina najmnogoljudnija zemlja, nije lako izboriti mjesto na kineskim turističkim portalima i drugim medijima i platformama, što u Fly Montenegru vide kao izazov.

„Znači, deset godina kontiniranog rada u ovoj kompaniji, dobijanje klijenata i apsolutno prisustvo na njihovom tržištu iziskuje mnoge napore, ne samo nas kao ljudstva koje radi ovdje i učestvuje u idejama, već i u finansijama. Dovodimo blogere i turoperatore“, navela je Marojević.

Iako je neizbježan negativan uticaj pandemije koronavirusa, u NTO-u i Fly Montenegru vjeruju u turistički potencijal kineskog tržišta.

„Međutim, optimistični smo i očekujemo da će se turizam nakon zdravstvene krize, oporaviti među prvima i da će se nastaviti pozitivni trendovi sa naših emitivnih tržišta, među kojima je i Kina“, kazala je Vukčević.

NTO, u tom pravcu, i nastavlja aktivnosti pokretanjem virtuelne kampanje na vodećim kineskim turističkim platformama, koja će trajati tokom naredne godine.


(MINA Business)