18-05-2020

Kluge: Drugi talas koronavirusa bi mogao da pogodi Evropu ove zime

Najviši evropski zvaničnik SZO Hans Kluge upozorava da bi drugi talas koronavirusa mogao da se poklopi sa epidemijama drugih zaraznih bolesti.


Foto: Ilustracija

“Evropske zemlje trebalo bi da se pripreme za drugi talas koronavirusnih infekcija, jer pandemija nije gotova”, izjavio je najviši zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu.

U ekskluzivnom intervjuu za “Telegraph” Kluge uputio je upozorenje zemljama koje su počele da ublažavaju mjere karantina, rekavši da je sada “vrijeme za pripreme, a ne za proslavu”.

Kluge je naglasio da, kako je broj slučajeva COVID-19 u zemljama kao što su Velika Britanija, Francuska i Italija počeo da pada, to ne znači da se pandemija bliži kraju.

“Epicentar zaraze koronavirusom je sada je na istoku, a broj slučajeva raste u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i Kazahstan”, upozorio je Kluge.

Prošle nedjelje, direktor SZO Majk Rajan upozorio je da virus može da postane endemski i „možda nikada neće nestati“, baš kao što ni HIV nije nestao sa planete nakon što se pojavio 1980. godine.

Mnogi računaju da će razviti vakcinu protiv koronavirusa, ali to može potrajati nekoliko godina – ako se napori uopšte i pokažu kao uspješni.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti SAD Entoni Fauči, nedavno je upozorio da “nema garancije” da će vakcina zaista biti efikasna protiv ove bolesti.

Međutim, takođe postoji mogućnost da će virus”nestati sam od sebe” prije nego što se u svijetu pojavi bilo kakva vakcina, rekao je vodeći akademik i bivši vrhunski onkolog SZO.

Karol Sikora je tvrdio da postoji „realna šansa“ da se to dogodi, ali je upozorio da je taj ” scenario daleko od izvjesnog”.




Izvor: Agencije/N1