28-09-2014

Književno veče na otvaranju Gradske knjižare

Ljubitelji pisane riječi od nedjelje će imati još jedan kutak za sebe. Riječ je o Gradskoj knjižari, koja će u nedjelju 28. septembra sa početkom u 20 časova biti svečano otvorena u Petrovcu.

Književno veče na otvaranju Gradske knjižare | Radio Televizija Budva

“Povodom svečanog otvaranja knjižare posjetioci će moći da uživaju u književnoj večeri, na kojoj ćemo ugostiti učesnike regionalne književne kolonije koja okuplja pisce iz bivših jugoslovenskih republika. Tom prilkom kroz javno čitanje kratkih formi Goran Gocić, Vladislava Vojnović, Aleksandar Ljubiša, Aleksandar Stojković-Goribor, Dejan Ilić i prevodilac Slavica Agatonović iz Srbije, Faruk Šehić i Lamija Begagić iz Bosne i Hercegovine, Mima Simić i Staša Aras iz Hrvatske, naši autori Ognjen Spahić, Stefan Bošković, Vasko Raičević i Đorđe V. Gregović, predstaviće sebe i ideju kolonije koja ih je okupila”, kazali su u Gradskoj knjižari.

Mobilna književna kolonija je dio međunarodnog projekta “Mobilne rezidencije”, započetog 2013. godine, koji partnerski realizuju Zemunski mali umetnički centar ZMUC iz Beograda, Za Druga iz Petrovca i Zeta Centar iz Tirane. Učesnici kolonije dobitnici su niza nagrada, među kojima su i nagrada Evropske unije, NIN-ova nagrada, “Miloš Crnjanski”, “Meša Selimović”, “Biljana Jovanović”, “Miroslav Dereta”, među njima pojedini rade i kao novinari, kritičari, ilustratori i predavači, odnosno urednici i prevodioci, takođe su režiseri, scenaristi, ali i aktivisti.

“Otvaranjem još jedne knjižare, svim onima kojim pisana riječ dopire do srca i čulima pobuđuje osjećaj za lijepo, željene naslove njihovih omiljenih autora učinili smo još bližim”, kazali su u Gradskoj knjižari.