07-05-2019

Kolašinski sir - nacionalno blago

„Kolašinski lisnati sir“ pridružio se listi crnogorskih proizvoda zaštićenih oznakom kvaliteta na nacionalnom nivou. Ovih dana završena je procedura registracije oznake porijekla za ovaj prepoznatljivi proizvod, a koju su, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, realizovali proizvođači iz Udruženja proizvođača kolašinskog lisnatog sira.

Kolašinski sir - nacionalno blago | Radio Televizija Budva

Kolašinski lisnati sir proizvodi se na više od 100 poljoprivrednih gazdinstava u okviru regiona proizvodnje, a na tržište se godišnje plasira oko 2.000 tona ovog vrhunskog
proizvoda. Zaštitom ovaj proizvod dobiće novu vrijednost, što će proizvođačima omogućiti dodatni dohodak i mogućnost još bolje valorizacije kroz jačanje turističkih kapaciteta i ponude, ne samo na području Kolašina, već i ukupno na sjeveru i primorju.

Proizvodnja jednog od najkarakterističnijih sireva u Crnoj Gori, poznatog i van njenih granica, prema dokumentaciji koja je osnova za zaštitu oznake porijekla, odvija se na teritoriji opština Kolašin i Mojkovac, u okviru definisanog geografskog područja koje obuhvata 17 mjesnih zajednica.

Na kvalitet i specifičnost Kolašinskog lisnatog sira utiču karakteristike upravo geografskog područja na kome se proizvodi, odnosno priroda, bogatstvo flore i klima, koji imaju nesumnjiv uticaj na kvalitet mlijeka od kojeg se sir proizvodi. To je područje okruženo sa kanjonom Tare na sjeveru i Morače na jugu, kao i planinama Bjelasica, Sinjajevina i Komovi, a na kome se nalazi i Biogradsko jezero, kao jedna od posljednjih prašuma u Evropi.

Osim prirodnih osobenosti geografskog područja, za posebnost u kvalitetu i krajnjem ukusu i izgledu Kolašinskog lisnatog sira, najzaslužnije su, ipak, vrijedne domaćice sa ovog područja, koje su vještine u priremi ovog proizvoda prenosile generacijama.
Sigurne u svoje umijeće ne taje da specifičnost ovog sira zavisi od recepture, gdje je važna tačna ocjena prirodne kisjelosti grijavine, ranije pomužemog i odstajalog mlijeka kome je skinut kajmak i u zajedničkom zagrijavanju obranog i punomasnog
mlijeka pred sirenje i vješnini pripreme prepoznatljivih listova sira.

Osim Kolašinskog lisnatog sira, Crna Gora do sada je zaštila: „Njeguški pršut“ – geografskom oznakom, „Pljevaljski sir“ – oznakom porijekla, „Crnogorski goveđi pršut“ – oznakom porijekla, „Crnogorska stelja“ – oznakom porijekla, „Crnogorski
pršut“ - geografskom oznakom i „Durmitorski skorup“ – oznakom porijekla.

Takođe, intenziviraju se aktivnosti za otpočinjanje procedure zaštite još dva prepoznatljiva i kvalitetna crnogorska proizvoda - meda i maslinovog ulja.

Prema propisima, poljoprivredne i prehrambene proizvode moguće je zaštititi oznakom porijekla, geografskom oznakom, oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta. U ovim slučajevima proceduru zaštite pokreće grupa proizvođača. Od 2018. godine proizvođačima je omogućeno da svojim proizvodima dodaju vrijednost i poboljšaju plasman zaštitom oznakama - „Viši kvalitet“, „Planinski proizvod“ i „Sa moje farme“. Zahtjev za registraciju ovih oznaka može podnijeti jedan proizvođač, što je značajano olakšanje za pokretanje i dobijanje oznake.

Širenje liste zaštićenih proizvoda potvrda je uspješnosti rezultata koje Crna Gora ostvaruje u dijelu politike kvaliteta, usmjerene na podizanje kvaliteta i bezbjednosti
hrane, isticanju i promociji kvaliteta brojnih autohtonih proizvoda, što je jedan od ključnih prioriteta u razvoju crnogorske poljoprivrede, odnosno jačanju domaćih proizvođača i razvoju ruralnih područja, ali i brendiranja Crne Gore kao prepoznatljive gastro – destinacije koja turističkoj ponudi naše zemlje daje posebnu vrijednost.

Kako bi se unaprijedio kvalitet domaćih proizvoda i obogatila ponuda specifičnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda, Vlada Crne Gore kroz brojne programe i mjere podrške i edukacije, iz godine u godinu sve snažnije podržava napore proizvođača
da kontinuirano unapređuju proizvodnju, uvode potrebne standarde kvaliteta i bezbjednosti hrane koju proizvode. I kroz ovogodišnji Agrobudžet i aktuelne mjere i projekte podrške iz nacionalnih sredstava i EU fondova proizvođači imaju mogućnost da nastave sa unapređenjem svoje proizvodnje u tom pravcu.