19-06-2021

Kompanija doMEn i UNDP pokrenuli projekat za mlade: Spark.me startap avantura

Kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalnog domena .ME, i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokreću projekat pod nazivom “Spark.me startap avantura” koji će mladima u Crnoj Gori omogućiti besplatno sticanje vještina iz oblasti preduzetništva i vođenja startap biznisa, a za one sa najboljim idejama obezbijediti novčane nagrade iz fonda koji iznosi 60.000 EUR.

Kompanija doMEn i UNDP pokrenuli projekat za mlade: Spark.me startap avantura | Radio Televizija Budva

Projekat će biti realizovan u dva ciklusa. Poziv mladima od 20 do 29 godina za učešće u prvom ciklusu otvoren je od 14. juna do 4. jula. Nakon zatvaranja prijava, stručni žiri odabraće 10 timova sa 3 do 5 članova koji će učestvovati u dvodnevnoj onlajn radionici od 23. do 25. jula. Na www.stemedukacija.me svi zainteresovani timovi mogu popuniti prijavni formular i naći više detalja o radionici i takmičenju. Mladi u prijavi treba da predstave ideju koja može riješiti određeni društveni problem ili biznis izazov, te da okupe tim koji će konkretno rješenje u budućnosti moći da sprovede.

Radionice i takmičenje inspirisani su jednom od najvećih tehnoloških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, Spark.me, koja se od 2013. godine održava na crnogorskom primorju u organizaciji kompanije doMEn. Spark.me konferencija okuplja preko 700 učesnika iz više od 20 država širom svijeta, među kojima su lideri iz poslovnog, svijeta tehnologije i inovacija, marketari, startapovi i ljudi željni znanja. Značajan dio programa konferencije posvećen je međunarodnom startap takmičenju koje se ovim projektom nastavlja i usmjerava na razvoj crnogorske zajednice.

Nakon završetka dvodnevne radionice, stručni žiri će izabrati najviše tri pobjednička tima, za koje procijeni da imaju najveći potencijal za realizaciju ideje i razvoj biznisa, koji će osvojiti po 5.000 EUR za postavljanje osnova svog startapa. Njima će biti obezbijeđena i mentorska podrška u trajanju od tri mjeseca iz oblasti vođenja biznisa, programiranja i UX dizajna. Renomirani žiri će pred javnim auditorijumom odabrati jedan od pobjedničkih timova i nagraditi ga novčanom nagradom u iznosu od 15.000 EUR za započinjanje svog poslovanja. Ova dodatna novčana nagrada za najbolji tim je motivacija mladima da se oprobaju u preduzetništvu i prijave za učešće u takmičenju. Nakon uspješno organizovanog prvog ciklusa, pod istim uslovima biće organizovan još jedan na jesen, u okviru kog će dodatnih deset timova dobiti priliku da razviju svoje ideje. Kako bi ohrabrili i podržali žensko preduzetništvo i djevojke koje karijeru grade u oblasti informacionih tehnologija, po jedno mjesto među odabranim timovima u oba ciklusa rezervisano je za tim koji većinski ili u potpunosti budu činile žene. Stoga ohrabrujemo sve žene zainteresovane za STEM oblasti da se prijave za učešće u takmičenju!

“Kompanija doMEn od 2013. godine, kroz organizaciju Spark.me konferencije, radi na osnaživanju preduzetničkog duha i startap zajednice u Crnoj Gori. Vođeni pozitivnim iskustvom onlajn hakatona Coronathon.me, koji je izrodio sjajne ideje od kojih je većina realizovana, dokazano je da mladi timovi u Crnoj Gori mogu napraviti promjenu. Sada nam je želja da stvorimo projekat koji će mladima pružiti šansu da zauvijek promijene svoju zajednicu i pokažu nam kako nove tehnologije mogu iskoristiti za usmjeravanje kroz preduzetničke vode. U tu svrhu ćemo sa 60.000 EUR podržati razvoj i realizaciju ponuđenih rješenja”, rekao je Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije doMEn.

“Nastavljamo da radimo na projektima kroz koje će Crna Gora u potpunosti iskoristiti svoje resurse i koji će doprinijeti razvoju održivih ekonomskih aktivnosti. Mladi, koji su potencijal svakog društva, i iskusni profesionalci, koji će biti njihovi mentori, kombinovaće kroz zajednički rad znanja i vještine iz oblasti nauke, novih tehnologija, inženjerstva i matematike, čime projekat “Spark.me startap avantura” daje impuls daljoj digitalnoj transformaciji društva i uključivanju mladih muškaraca i žena u startap zajednicu. UNDP će, pored organizacije, svoju podršku usmjeriti ka razvoju i implementaciji onih rješenja koja će biti u skladu sa prioritetima javne uprave u digitalizaciji usluga i, kao takva, stavljena javnoj upravi na raspolaganje”, navela je Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori.

Organizator i idejni kreator projekta, kompanija doMEn, godinama radi na povezivanju mladih u Crnoj Gori sa zanimanjima budućnosti i novim tehnologijama. Nakon što je prošle godine kroz donaciju od 40.000 EUR podržala startapove Trguj.Me i Honorarium, nastavlja da svoje društvene odgovorno poslovanje usmjerava na crnogorsku zajednicu i mlade. UNDP, međunarodni partner projekta i inicijator onlajn hakatona Coronathon.me, kontinuirano pruža podršku Crnoj Gori u dugoročnom jačanju kapaciteta u cilju što bržeg socio-ekonomskog razvoja, kroz proces digitalizacije, prevashodno se vodeći konceptom razvoja po mjeri čovjeka, naročito kada su u pitanju najranjivije kategorije društva.

Za više informacija o projektu “Spark.me startap avantura” pravilima učešća i kriterijumima, posjetite zvanični vebsajt – www.stemedukacija.me. Za sva dodatna pitanja zainteresovani mogu kontaktirati organizatore putem mejla ili društvenih mreža: e-mail: info@stemedukacija.me, Facebook: https://www.facebook.com/stemedukacija, Instagram: https://www.instagram.com/_stem_edukacija/.

Izvor: bankar.me