21-06-2022

Konkursima podržali medije sa 312 hiljada EUR

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore je, kroz dva konkursa, podržalo medije sa 312 hiljada EUR.

Konkursima podržali medije sa 312 hiljada EUR | Radio Televizija Budva

foto: arhiva

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović je precizirala da je, kroz konkurs za dnevne, nedjeljne, lokalne štampane medije i internetske publikacije, podržano 12 projekata štampanih medija i 22 projekta internetskih publikacija.

"Konkursom za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u lokalnim javnim emiterima podržano je 14 projekata", kazala je ona.

Kako prenosi PR Centar, Vlaović je to saopštila na Cetinju prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnicima medija čiji projekti su podržani u okviru ta dva konkursa.

Vlaović je kazala da je, nakon dva javna konkursa, donijeta odluka o finansiranju projekata medija za produkciju materijala od javnog interesa, sa ciljem podizanja nivoa svijesti i znanja građana o prepoznavanju i lošim uticajima lažnih vijesti.

Prema riječima Vlaović, medijska industrija suočila se sa brojim krizama, koje su dovele do smanjenja ili povlačenja dijela novca za marketing, što utiče na uslove u kojima rade novinarke i novinari.

“Zato je, sprovođenjem ovih konkursa i još jednim paketom pomoći za komercijalne medije koji emituju svoj signal preko Radio difiznog centra, spovedena sveobuhvatna državna pomoć medijima“, istakla je Vlaovć.

Prema njenim riječima, za konkurs za dnevne, nedjeljne, lokalne štampane medije i internetske publikacije stigle su 52 prijave i sa 162 hiljade EUR podržani su svi projekti iz sekcije štampanih medija, njih 12, kao i 22 projekta internetskih publikacija.

„Za konkurs za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u lokalnim javnim emiterima ukupan iznos opredijeljenih budžetskih sredstava iznosio je 150 hiljada EUR. Dobili smo 14 prijava i odlukom komisije podržani su svi projekti“, rekla je Vlaović.

Ona je pojasnila da je vrednovanje projekata vršila stručna komisija od pet članova, koju su činili predstavnici Ministarstva, Direktorata za medije i članovi radne grupe koji su učestvovali u izradi nacrta Medijske strategije.

„Dok stvaramo uslove za slobodne medije, kroz unapređenje i izmjenu seta medijskih zakona, pozivam vas da u svojim redakcijama nastavite da gradite medije na koje ćemo biti ponosni”, rekla je Vlaović.

Ona je dodala da će biti ponosni na medije koji su oslobođeni od cenzure i uticaja političkih partija, u kojima se novinari podstiču da slijede Kodeks novinara, i da se suprotstave pritiscima da principe iz Kodeksa prekrše.

Poručila je predstavnicima medija da je važno da brinu o zaposlenima, novinarkama i novinarima, da teže poboljšanju ekonomskiuh uslova u kojima rade, ali i da izvještavaju bez pritiska, proizvodeći više sadržaja u javnom interesu.

„Važno je da dobrim praksama edukujete i štitite svoje čitaoce od lažnih vijesti, mizoginih sadržaja i onih koji podstiču govor mržnje, kako u tekstovima tako i u komentarima čitalaca, da stvarate dobre osnove za promociju i zaštitu autorskih prava prilikom objavljivanja ili preuzimanja sadržaja drugih autora“, istakla je Vlaović.

Izvršni direktor agencije MINA, Jaša Jovićević, kazao je da je u poslednje dvije godine, kada je ekonomska situacija u Crnoj Gori komplikovana i izazovna za sve medije, podrška projektima medija vrlo značajna.

Prema riječima Jovićevića, dobro je što je država formirala i sistematizovala tu pomoć, što je njena dodjela transparentna i što se dosta često dešava.

“To nam daje priliku da ponudimo nove projekte i sadržaje koje mediji ne bi proizvodili u dnevnoj traci. Na ovaj način stimulišemo i teme koje su potcijenjene i neke teme koje su, sa druge strane, veoma zanimljive i značajne za širu publiku”, rekao je Jovićević.

On je izrazio uvjerenje da će svi mediji u takvim projektima pronaći lakšu održivost, ali i nove teme, izazove i novu publiku.

Direktorka lokalnog javnog emitera – Radija Bar, Vesna Šoškić, rekla je da je podrška Ministarstva kulture i medija koja im je dodijeljena u okviru konkursa višestruko značajna.

Kako je dodala, lokalni javni emiteri su uglavnom prepušteni sami sebi i bore se na lokalnom niovu za status, za finasiranje, za osvajanje medijskih sloboda za objektivnost.

“Vrlo često smo u tom dijelu otuđeni od nadležnih institucija državnog nivoa. Tako da je ovo jedna odlična konekcija resornog Ministarstva sa lokalnim javnim emiterima, jer samo uzajamnom saradnjom i podrškom, možemo doći do objektivnog i slobodnog informisanja, kome svi težimo“, rekla je Šoškić.