11-04-2020

Konte: Produžavanja restriktivnih mjera teška, ali neophodna odluka

Italijanski premijer Đuzepe Konte poručio je sinoć svojim sunarodnicima da je bila teška, ali neophodna, odluka o produžetku karantina u zemlji, i zvanično je potvrdio da će mjere izolacije radi suzbijanja pandemije korona virusa biti na snazi do 3. maja.


Foto: EPA/EFE

"Produžavamo restriktivne mjere do 3. maja, što je teška ali neophodna odluka za koju ja preuzimam svu političku odgovornost", rekao je premijer Đuzepe Konte u zvaničnom obraćanju.

Posljednjih dana Konte je bio pod duplim pritiskom. Sa jedne strane ljekari i naučnici pozivaju da se ne ukinu restriktivne mejre suviše rano da epidemija ne bi ponovo počela da se širi u zemlji gdje je od korona virusa umrlo 19.000 ljudi, najviše na svijetu.

Sa druge strane poslovni krugovi i poslodavci upozoravaju na užasne posljedice koje će imati Italija, koja je takoreći potpuno stala od sredine marta.

Konte je rekao svojim sugradjanima da mjere koje su na snazi daju rezultate.

"Znam da smo svi nestrpljivi da ponovo krenemo, i nadam se da ćemo moći od 3. maja obazrivo i postepeno", rekao je on.

Rekao je da će biti dozvoljene ponovo neke aktivnosti od 14. aprila, navodeći biblioteke, eksploataciju šuma i otvaranje radnji za bebe.

"Ali ne možemo poći od načela da će virus nestati sa naše teritorije... ne možemo sebi dozvoliti ponovno razbuktavanje zaraze", rekao je Konte.

Rekao je da ukoliko bi sada ukinuli restrikcije rizikuju da izgube sve pozitivne efekte dosadašnjih mjera, i da će biti primorani da krenu ponovo od nule.

Konte je ponovo izrazio razočaranje odgovorom EU koja je objavila da izdvaja fond od 500 milijardi eura da se odgovori na ekonomske izazove nastale zbog pandemije.

Po njegovim rečima potrebno je 1.500 milijardi eura, i rekao je da će on nastaviti da se bori da se usvoji taj veći fond u obliku evropskih obveznica, takozvanih korona obveznica.

Izvor: Beta