26-03-2015

Kopilot namjerno oborio avion

Kopilot na letu "Džerman vingsa" 4U 9525 namjerno je oborio letjelicu, objavili su zvaničnici. Ništa ne ukazuje na to da je u pitanju teroristički akt.

Kopilot namjerno oborio avion | Radio Televizija Budva

Francuski tužilac je na konferenciji za novinare rekao da podaci iz crne kutije pokazuju da je kopilot ostao zaključan sam u kabini i da je "namjerno usmjerio letjelicu ka zemlji, sa namjerom da je uništi".

"U kokpitu je vladala potpuna tišina. Kopilot nije rekao nijednu riječ nakon što je pilot izašao iz kabine. Njegovo disanje je bilo mirno tokom svih deset minuta poniranja. Namjerno je odbijao da otvori vrata pilotu. Ignorisao je lupanje i pozive preko interfona. Ovo nije nesreća, u pitanju je namjeran čin", rekao je tužilac.

Kopilot je identifikovan kao 28-godišnji Nemac Andreas Lubic, koji je zaposlen u kompaniji dvije godine i iza sebe ima 630 sati leta.

Zasad ne postoje nikakve informacije koje bi ga povezale s terorizmom, niti se on uklapa u profil teroriste.

"Ništa ne ukazuje na to da je u pitanju teroristički akt, ali to je legitimno pitanje", rekao je tužilac.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, avion je postepeno gubio visinu i pad je trajao više od deset minuta, a putnici do samog kraja nijesu bili svjesni toga da će letjelica udariti u planinu.

"Avion je pao pri brzini od 700 kilometara na čas i svi u njemu su odmah poginuli. Krici su se čuli samo u posljednjim sekundama", rekao je tužilac.

Pilot je napustio kabinu kako bi otišao do toaleta.

U avionskoj nesreći u francuskim Alpima poginulo je 150 ljudi, uključujući šest članova poasde, a avion "erbas A320" niskotarifne kompanije "Džerman vings" srušio se u Alpima na putu od Barselone do Dizeldorfa.

Sve porodice su obaviještene o detaljima nesreće.