05-08-2014

Koristite štapiće za čišćenje ušiju? Prestanite s tom navikom

Čišćenje ušiju štapićima može da bude potencijano opasno. Naime, štapići koriste samo da pokupe višak vode u školjki uha, a ne za čišćenje kanala.

Koristite štapiće za čišćenje ušiju? Prestanite s tom navikom | Radio Televizija Budva

Korišćenjem štapića za uši, cerumen se samo gura dalje u kanal, a ne odstranjuje se. Prvi znak da je narušena higijena uha je svrab. On ukazuje da je koža isušena.

Ušna smola koju čistimo je zapravo materija koja održava higijenu uha, stvara zaštitni film neophodan za zdravlje ovog dijela tijela. To je savršen prirodni zaštitnik od upala i infekcija. Kada čistimo smolu, smanjujemo prirodnu odbranu. Tada je svaki kontakt sa vodom potencijana opasnost od infekcije. Osim toga, prilikom čišćenja štapićima ljudi često sitne djelove kože naguraju uho i kasnije imaju probleme, kažu otorinolaringolozi.

Kantarion je sasvim dovoljan
Ljekari preporučuju da se se higijena ušnog kanala prepusti prirodnim procesima, a u obzir eventualno dolaze po dvije kapi kantarionovog ulja prije spavanja. On je najbolji za održavanje kanala, a dobar izbor može da bude i obična krema za ruke. Ne treba ništa raditi po pitanju čišćenja. Samo u određenim slučajevima, kod posebne fizionomije uha, potrebno je na primjer ispiranje.