10-08-2022

Kotarac: Moramo se turizmom baviti na pravi način, on ne smije slučajno da nam se dešava

Gostujući u emisiji “Naše ljeto” na programu TV Budva, o aktuelnim turističkim temama, ljetnjoj sezoni, postezoni koja će uslijediti, ali i planovima Turističke organizacije Budva do kraja godine, govorila je PR menadžer Tijana Kotarac.


Kotarac, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Ona se najprije osvrnula na posljednji presjek broja gostiju, prema kojem u Budvi trenutno boravi nešto više od 40 hiljada gostiju.

“To je broj registrovanih turista, tj. broj koji mi dobijamo posredstvom direktnih kontakata sa hotelijerima, hostelima, odmaralištima, auto-kampovima i broj turista koji su registrovani putem naših turističko-informativnih biroa. Kao što znamo, i kao što je to bilo prethodnih godina, na taj broj registrovanih turista nemoguće je ne uraditi i procjenu gostiju. Mi procjenu imamo na osnovu izvezenog smeća iz našeg grada, koja govori da je sigurno još dvadesetak hiljada turista na teritoriji Budve, ali smo od ove godine odlučili da u javnost izlazimo samo sa zvaničnim podacima, dok god na nivou države sve turističke opštine ne pronađu jedinstven sistem kojim će mjeriti kako broj registrovanih turista, tako i broj turista koji su u nekoj sivoj zoni”, istakla je Kotarac.

Naglasila je da je Crnoj Gori neophodan bolji sistem evidencije gostiju, a osvrnula se i na negativne medijske izvještaje o Budvi koji su bili aktuelni u prethodnom periodu.

“Nama u TO Budva je veoma drago što smo mi prvi pokrenuli ovo pitanju u Crnoj Gori. O jedinstvenoj metodologiji obraćali smo se putem medija, i kroz razgovore koje smo imali ukazali resornom ministarstvu i Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) na taj problem. Što se tiče komentara i jedne, moežemo slobodno reći, medijske hajke kojoj smo bili izloženi u posljednjih nekoliko mjeseci, simptomatično je da je čitava hajka usmjerena upravo ka Budvi. To govori o tome da ako Budva nije interesantna i ako nije ta koja je prepooznata u cijeloj Crnoj Gori, vjerovatno se o njoj ne bi ni pisalo, pa ni u ovom negativnom kontekstu. Ali, tu treba da razlučimo nekoliko stvari. Prvo, tu se ne radi o novinarstvu, već o žutoj štampi. Ozbiljni novinari se ne bave nagađanjima, a respektabilni mediji sigurno se neće baviti temama na taj način. Treba se baviti sezonom u Crnoj Gori sa pravog aspekta i postavljati prava pitanja ljudima koji su na pravom mjestu, što često izostaje. Dakle, moramo se baviti turizmom na pravi način, on ne smije slučajno da nam se dešava. Moramo biti kritični i samokritični kada je u pitanju naš turističi proizvod, a treba da počnemo da se bavimo i narednim turističkim godinama”, kazala je Kotarac.

Smatra da je izuzetno dobro što je u metropoli crnogorskog turizma upriličen sastanak skupštinskog Odbora za turizam, te, kako navodi, ohrabruje najava da će se o svim turističkim izazovima otvoreno razgovarati, s cilje da se otvore važna pitanja koja treba riješiti.

“Izuzetno je dobro što se taj sastanak desio. Nije važno da li se sa njim zakasnilo, zato što je važno da je počelo. Ako se i zakasnilo za ovu turističku sezonu, nije za ono što će tek uslijediti. Ja sam pomno slušala svakog sagovornika koji je učestvovao na sastanku i moglo se čuti mnogo dobrih ideja za budućnost. Mnogo dobrih primjera iz prakse. Veoma je važno što su tu bili ljudi koji direktno učestvuju u turizmu, koji nisu samo na rukovodećim mjestima i slično. Čuli smo turističke vodiče, ugostitelje, velike i male hotelijere, izdavaoce privatnog smještaja koje sve više treba da slušamo, zato što je Udruženje na čijem je čelu gospođa Branka Džoganović možda od najvećeg značaja za cijelu Crnu Goru. Inputi koje dobijamo od njih su od krucijalne važnosti”, navela je PR menadžer TO Budva.

Saopštila je i podatak opštinskog Sekretarijata za privredu, odnosno Odsjeka za turizam, koji govori da je u Budvi evidentirano oko 18.000 nerezidentnih stanova koji plaćaju turističku taksu.

“To znači oko 70.000 uslovnih ležajeva koji se mogu izdavati, a pretpostavljamo da je i veći broj onih stanova koji ne plaćaju turističku taksu. Dakle, pored 33.000 registrovanih kreveta, mi u ovom trenutku imamo još 70.000 potencijalnih kreveta koji se mogu izdavati. To je cifra koju mi Budvani znamo, već godinama se govori da u Budvi može da bude sigurno 100.000 ljudi”, kazala je Kotarac.

Prema njenom mišljenju, jako je važno ne oslanjati se na jedno ili eventualno dva tržišta, već na neki način diverzifikovati što veći broj tržišta. Neophodno je, tvrdi ona, da što većo broj zemalja bude uključen u ukupan broj dolazaka i noćenja.

“Čuli smo nedavno od hotela “Splendid” da u njihovim objektima borave gosti iz 70 zemalja svijeta. Mi smo i proteklih godina imali podatke da više od 150 ili 160 zemalja učestvuje u ukupnom prometu u Budvi, ali to su naravno bile male cifre. Ove godine imamo veći broj Izraelaca i Amerikanaca, u hotelima su nam Njemci i Švajcarci na četvrtom mjestu, što je isto neobično. Naravno, to nije slučajno. Aviolinije su krucijalno važne za Crnu Goru kao turističku destinaciju, jer mi još nismo autom dostupna destinacija, ali nadamo se da ćemo biti sve više i više”, ukazala je sagovornica “Našeg ljeta”.

U cilju što ugodinijeg boravka turista na budvanskoj rivijeri, lokalna Turistička organizacija nastojaće da im priušti što bolji ugođaj kroz niz manifestacija.

“Premijerno otkrivam da će Petrovačka noć ove godine biti u drugačijem terminu. Neće biti kraj avgusta, već prvi vikend septembra, 2. ili 3. još uvijek dogovaramo. Biće pop-rok veče, biće nešto malo drugačiji koncept. Biće besplatne ribe, vina, piva i paštrovskih specijaliteta. Svakako još jedno veče za pamćenje. Nakon toga, slijedi Dan širuna, već tradicionalno prvi vikend u oktobru. Kako možemo da pročitamo iz medija, izvjesno je da će biti i Sea Dancea za ljubitelje te muzike, kao i Budvanskih večeri na svim lokacijama. Nastavljamo sa unaprijeđenjem turističke destinacije, radimo dodatna unaprijeđenja lokacija tvrđava koje su ovog ljeta jako popularna mjesta na koje naši turisti odlaze, postavljajući i forografije. Uređujemo naše pješačke zone, krenuli smo i sa jednom dobrom Viber kampanjom. Krenuće uskoro i elektronska i Google kampanja koja će promovisati postsezonu. Nadamo se zajedno sa našim hotelijarima i Udruženjem ugostitelja da ćemo promovisati i niže cijena tokom septembra i oktobra. Znamo koliko ta dva mjeseca mogu da budu lijepa i ono što njima poručujemo jeste da shvate da u nama imaju jednog partnera koji ima izuzetne promotivne kanale koje treba da iskoriste da bi došli do svojih klijenata. Ako pošaljemo poruku da će cijene u septembru i oktobru biti niže, eto jedne lijepe kampanje”, poručuje Kotarac.

Govorila je i o značaju kulturnog turizma u susret očekivanju da Budva bude Evropska prijestonica kulture. Turistička organizacija je, kako potvrđuje, napravila iskorak u pravcu afirmacije.

“Meni se čini da je tokom protekle decenije TO Budva dosta učestvovala u događajima organizovanim na Trgu pjesnika, sastavljanjem kulturnih i turističkih događaja i pravila kompromise da bi približila kulturu široj javnosti. I tada i sada imali smo odličnu saradnju sa kulturnim institucijama u našem grada. Ono što je važno jeste da po zakonu mi 10% našeg budžeta treba da usmjerimo ka valorizaciji kulturno-istorijskog nasljeđa našeg kraja. Odbor povjernika formirao je Komisiju koja će se baviti ovim novčanim sredstvima, a njeni članovi su Danijela Došljak, Vuko Rucović i dr Predrag Zenović. Njihov zadatak je da raspišu javni poziv gdje će aplicirati svi zainteresovani za sredstva koja nisu mala. Samo za ovu godinu je određeno oko 300.000 eura, tako da će to biti još jedan način na koji će TO Budva direktno učestvovati u održavanju i izgradnji svog kulturološkog i turističkog proizvoda”, zaključila je Kotarac.


M.S.