04-11-2023

Kradeni automobili iz EU završavaju i u Crnoj Gori

Kada je juče saopšteno da je u međunarodnoj akciji Europola „Mobil 6“ pronađeno 505 ukradenih automobila, 2 hiljade ukradenih djelova vozila, 16 čamaca, 32 vanbrodska motora i 248 faslifikovanih dokumenata, aktuelizovano je pitanje kolike su razmjere šverca ukradenih automobila na Balkanu i koliko takvih automobila završi u Crnoj Gori.


Ilustracija, Foto: Pexels

Europol je akciju tokom oktobra izveo na granicama Evropske unije, odnosno na graničnim prelazima u Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, kao i graničnim prelazima Moldavije.

Policijski podaci od ranije govore da su se balkanski kriminalci specijalizovali za krađu automobila u zapadnoj Evrope, odakle skupocjena vozila dopremaju do država bivše Jugoslavije i Albanije.

Vremenom su se, kaže dobro obaviješteni izvor Portala RTCG, usavršili i metodi obijanja brava, pa su takozvane češljeve i leptire zamijenili kompjutersko dekodiranje brave i neutralisanje alarma.

Prema nekim ranijim podacima kriminalne grupe na Balkanu krađom automobila godišnje inkasiraju nevjerovatnih osam milijardi eura. Tako se, primjera radi, 2015. godine evropske osiguravajuće kuće na Balkanu potraživale čak 130.000 ukradenih vozila.

Skupi automobili kradu se i na ulicama balkanskih gradova. Automobili se masovno kradu u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu.

Prema podacima Interpola i Europola, centri automafije na Balkanu su Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina, Podgorica, Priština, Sofija, Skoplje, Beograd, Novi Sad, Šabac, Split i Zagreb.

Policija navodi da je riječ o regionalnoj automafiji koja na meti najčešće ima luksuzne automobile novijeg datuma proizvodnje. Često, kako se tvrdi, kriminalci iz Bosne i Hercegovine "rade" po narudžbinama kriminalnih krugova iz drugih balkanskih država, među kojima je i Crna Gora.

Prema podacima Interpola i Europola od tih 130 hiljada ukradenih automobila koji su se te godine potraživali u državama bivše Jugoslavije, skoro polovina, ili preciznije oko 60 000 nalazila na prostoru Crne Gore, 30 hiljada u Bosni i Hercegovini i 25 hiljada na Kosovu, dok je 15 hiljada ukradenih automobila nove vlasnike tada našlo je u Hrvatskoj, Makedoniji i užoj teritoriji Srbije.

Izvor Portala RTCG tvrdi da je Bosna centar automafije na Balkanu, i da u toj državi djeluje naviše kriminalnih grupa sa tom profilacijom.

Mediji prenose da se automafija u Bosni osjeća toliko moćno i nezavisno da, prema riječima policijskih službenika, očajni vlasnici ukradenih vozila sami posjećuju ugostiteljske objekte gdje se okupljaju kriminalci.

Svjesni da im državni organi neće pomoći, oni tamo u kovertama ostavljaju ceduljice s markom vozila i brojem telefona. Potom ih automafijaši kontaktiraju i vrate im automobil, ali tek kada za njega daju dodatni novac.
Ovaj policijski izvor za Portal RTCG je ispričao koje su najjače kriminalne grupe u Srbiji, i kako su kraci tih kriminalnih grupa stizali do Grčke, gdje su imali centar za prekucavanje šasija.

“Na meti lopova u Crnoj Gori su najčešće „audiji“ i „mercedesi“. Ovi modeli se kradu i u drugim državama, i svaki sedmi ukradeni automobil je jedan od ova dva modela” – kaže taj izvor.

U Crnoj Gori zastupljena je i prodaja djelova koji su skinuti sa automobila kradenih po zapadnoj Evropi, jer je tome teže ući u trag nego samom automobilu.

Tako se takozvano „balkansko kriminalno bratstvo“ ne prekida u Crnoj Gori ni kada je u pitanju šverc ukradenih automobila. Europol u saradnji sa policijama na Balkanu pojačava, međutim, pritisak i akcije kako odmiču pristupni pregovori balkasnkih zemalja sa EU, tako da je prema poslednjim podacima taj vid šverca u Crnoj Gori počeo da se smanjuje.

Akcija “Mobil 6” kako je saopšteno spada pod EMPCT-ov (Evropska multidisciplinarna platforma protiv kriminalnih prijetnji) prioritet u oblasti organizovanog imovinskog kriminala.

U ovoj akciji učestvovalo je oko 400 policijskih službenika iz 25 zemalja koji su sproveli detaljne provjere na nekoliko lokacija, među kojim su bili i službenici crnogorske policije.

Izvor: RTCG