21-02-2021

Krapović: Moratorijum na lov jedno od rješenja

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović, najoštrije je osudio odstrjel mečke u Beranama i ugrožavanje života mečadi.


Foto: PR Centar

Krivični zakonik Crne Gore kao krivično djelo prepoznaje ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa.

"S tim u vezi, pozivam sve institucije da dosljedno sprovode zakonske odredbe u cilju zaštite živog svijeta i njihovih staništa kako se ni ova ni slične situacije nikada više ne bi ponovile", izjavio je Krapović.

Odbor u čijoj je nadležnosti oblast lovstva sa punom pažnjom će pratiti pripremu i implementaciju zakonskih rješenja u oblasti divljači i lovstva.

"Moratorijum na lov je jedno od rješenja kojim bi se omogućila zaštita ugroženih i skoro ugroženih vrsta. Medvjed kao zaštićena vrsta u Evropi taj status mora da uživa i u Crnoj Gori, kao zemlji kandidatu na putu ka EU. Očuvanje medvjeda u prirodi naš je zajednički interes za budućnost. Radi njegovog očuvanja neophodno je pravilno upravljati ovom populacijom uz podizanje svijesti stanovništa i učenje o tome da se ne degradiraju staništa medvjeda, pa samim tim neće ni biti prinuđen da se približava naseljima", istakao je Krapović.


(FOS Media)