08-12-2017

Kredit Evropske banke za rekonstrukciju puta Budva - Tivat

U Podgorici je u potpisan Ugovor o kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta rekonstrukcije magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori.

Kredit Evropske banke za rekonstrukciju puta Budva - Tivat | Radio Televizija Budva

Na Ugovor vrijedan 40 miliona eura, potpis su stavili crnogorski ministar finansija Darko Radunović i šef Kancelarije EBRD-a u Podgorici, Jap Sprej.

Kredit će u tri tranše biti dodijeljen Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Prva tranša od 10 miliona eura će se koristiti za dionice puta između grada Rožaje i sela Spiljane u blizini granice sa Srbijom.

Očekuje se da će druga i treća tranša od po 15 miliona eura biti na raspolaganju tokom 2018. i 2019. Godine, za modernizaciju dionica puteva na jugu: Podgorica – Danilovgrad i Tivat – Jaz.

U danima kada je jedna od vitalnih saobraćajnica u Crnoj Gori, put Podgorica - Cetinje - Budva po ko zna koji put zatvoren zbog odrona, bez nade da će se problem uskoro riješiti, EBRD kreditom od 40 miliona eura pomoći će Crnoj Gori da poboljša svoje puteve.

"Putevi otporni na vremenske nepogode ključni su za dalji rast i investicije, a kredit će biti doprinos finansiranju rekonstrukcije 216 km magistralnih puteva u Crnoj Gori", saopšteno je iz EBRD-a.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar finansija Crne Gore Darko Radunović je kazao da ovaj projekat pokazuje posvećenost crnogorske vlade da podrži razvoj putne infrastrukture u zemlji.

"Ovo je važno za ekonomski rast i regionalne integracije. Investicija će olakšati protok roba i ljudi, smanjiće troškove transporta i povećati bezbjednost na putevima", kazao je Radunović.