13-04-2021

Krivokapić: Pokrenuću inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona

U Crnoj Gori su u sistemu zaštite djece od svih vidova nasilja neophodne što hitnije promjene, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić i najavio da će na narednoj sjednici inicirati izmjenu Krivičnog zakona.


Foto: Gov.me

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razgovarao sa izvršnom direktoricom Udruženja Roditelji Kristinom Mihailović, a povod za sastanak bilo je nedavno seksualno nasilje u kom je žrtva bila devetogodišnjakinja.

Navodi se da je Krivokapić kazao da je uvjeren da su neophodne što hitnije promjene u sistemu zaštite djece od svih vidova nasilja, pogotovo od seksualnog.

On je rekao da je zagovornik pojačanja krivičnih sankcija.

Prema riječima Krivokapića, kažnjivost mora da bude mjera za one koji ne mogu da razumiju ili da obuzdaju svoje nagone.

“Krivokapić je rekao da će već na narednoj sjednici pokrenuti inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona, ali i istakao da računa da je preventivno djelovanje od izuzetne važnosti”, navodi se u saopštenju.

On je rekao da ne mora neko da bude roditelj da bi pokazao pažnju koju moramo da imamo jedni prema drugima.

Krivokapić je kazao da registar pedofila treba da ima izuzetnu preventivnu funkciju.

“Postojeći registar je potrebno preispitati, unaprijediti i definisati ko ga vodi, kakva je procedura vođenja i kako se pristupa registru”, naveo je Krivokapić.

On je prihvatio ideju predstavnica Udruženja da bi Savjet za prava djeteta, koji funkcioniše pri Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, mogao preći pod direktnu ingerenciju premijera i Vlade, kako bi bio što efikasniji i bolje doprinio rješavanju svih pitanja koja se tiču djece.

Mihailović je zahvalila Krivokapiću na razumijevanju i zatražila da se hitno uđe u proceduru izmjena zakonske regulative, koja će omogućiti veće kazne za počinioce djela protiv polnih sloboda prema maloljetnicima.

“Kao i nemogućnost ublažavanja kazni, uređenje registra počinilaca, obezbjeđivanje psiohiološko-socijalne podrške za žrtve i njihove porodice, kao i nadzor počinilaca tih nedjela“, navela je Mihailović.

Ona je rekla da je Udruženje Roditelji prethodnih šest godina više puta od institucija tražilo da se ti zahtjevi ispune, ali da pozitivnih pomaka nije bilo.

„Prije oko tri godine smo imali i konkretne dogovore i aktivnosti koje je trebalo da dovedu do pomenutih promjena. Plan je bio, između ostalog, da se izmijeni i Krivični zakon, ali se to nije desilo u roku koji je bio planiran, a to je kraj prošle godine“, kazala je Mihailović.

Ona se, kako se navodi, osvrnula i na neadekvatno postpuanje sudova u konkretnim slučajevima.

Sagovornici su se saglasili da bi mediji trebalo da posvete veću pažnju toj temi.


(MINA News)