03-04-2016

Kulturni turizam - ozbiljna šansa za Crnu Goru

Mnistarstvo održivog razvoja i turizma nedavno je potpisalo Ugovor o savjetodavnim uslugama sa kompanijom "Paradores de Turismo", čiji je osnovni cilj razmjena znanja i iskustava, kao i pronalaženje modela za valorizaciju i revitalizaciju kulturnih dobara kroz turističku ponudu u Crnoj Gori.

Kulturni turizam - ozbiljna šansa za Crnu Goru | Radio Televizija Budva

Kompanija "Paradores de Turismo" u ovom trenutku upravlja sa 94 hotela sa 6.000 soba koje se dominantno nalaze u zaštićenim kulturnim dobrima.

Prema riječima ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, Vladi Crne Gore će zadovoljstvo biti da sarađuje sa kompanijom koja skoro 90 godina radi na valorizaciji kulturnih dobara.

"Ta iskustva su nam naročito značajna, imajući u vidu broj kulturnih i zaštićenih dobara u Crnoj Gori i mogućnosti za njihovu valorizaciju i revitalizaciju. Crnogorska kulturna baština je ogroman potencijal koji prvenstveno treba valorizovati i koristiti kroz turizam", rekao je Gvozdenović.

Osnovni cilj predložene saradnje sa kompanijom "Paradores de Turismo" je razmjena znanja i iskustava i pronalaženje modela za valorizaciju, revitalizaciju i upotrebu kulturnih dobara u funkciji razvoja turizma.

"U Crnoj Gori se nalazi znatan broj objekata koji spadaju u kulturna dobra od nacionalnog i međunarodnog značaja, a koja nijesu adekvatno valorizovana i stavljena u funkciju. Kulturni turizam predstavlja našu ozbiljnu šansu. Ako se ta dva pojma pokušaju zamisliti u nekom kontekstu, jasno je da su veoma blisko vezani i da se upotpunjuju", objasnio je Gvozdenović.

Specifični oblik turizma

Kako ističe Gvozdenović, evidentno je da kultura i kulturna baština pridonose atraktivnosti određene turističke destinacije, pa su prema tome često i preduslov turističkog odabira.

"Kulturni turizam je jedan je od specifičnih oblika turizma, koji privlači turiste tokom čitave godine, geografski proširuje tražnju, i na taj način stimuliše potrošnju", tvrdi ministar.

Prema procjenama Svjetske turističke organizacije, 37 odsto svih međunarodnih putovanja uključuje neki oblik kulturnog turizma, a predviđa se porast ove tražnje za 15 odsto godišnje do 2020. godine.

"U toj činjenici vidim i veliku šansu za crnogorski turistički proizvod", zaključio je Gvozdenović.

Kompanija Paradores je osnovana 1928. godine i upravlja sa 94 hotela koji se u najvećem broju nalaze u objektima koji su zaštićena kulturna dobra. Hoteli se nalaze u okviru devet nacionalnih parkova, devet nacionalnih rezervata i 12 World Heritage gradova koji sadrže 15 dvoraca, 14 manastira, 12 palata i šest jedinstvenih istorijskih objekata. Osnovni cili djelovanja Kompanije je teritorijalna integracija i podizanje nivoa dostupnosti i razvijenosti unutrašnjih zona koje nijesu karakteristične turističke destinacije.