27-05-2020

Kurpejović: Organizovano besplatno testiranje i prevoz crnogorskih studenata za povratak u Srbiju

„Prema trenutnim informacijama od resornog ministarstva u Srbiji, da bi crnogorski studenti koji studiraju u Srbiji nastavili svoje nastavne i ispitne obaveze i ušli u zemlju, neophodno je da imaju: negativan test na Covid-19 koji nije stariji od 72 sata, elektronsku potvrdu fakulteta u Srbiji o studentskim obavezama koju traže toj ustanovi, te da najave putovanje Ambasadi Cre Gore u Srbiji", poručila je Mubera Kurpejović, generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete.


Foto: Gov.me/Ilustracija

„Dodatno, važno je da studenti koji se vraćaju u Srbiju znaju da će im, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, biti omogućeno besplatno testiranje na Covid-19.

Testiranje se zakazuje direktnou Institutu, a najvećim dijelom će biti organizovano tokom vikenda“, rekla je Kurpejović.

Osim toga, Operativni štab za sprovođenje aktivnosti u vezi sa povratkom crnogorskih državljana organizovaće nlue dielie besplatan transfer studenata do Beograda.

Svi studenti koji su zainteresovani za organizovani prevoz
mogu se javiti Ministarstvu prosvjete uz dostavljanje ličnih podataka (ime i prezime, matični broj, datum kadaim počinju obaveze na fakultetu, broj telefona i e-mail adresa).

Ove podatke potrebno je poslati na mail: [email protected].

Napominjemo da, ukoliko u međuvremenu Vlada Republike Srbije ipak odobri ulazak stranih državaljana i bez negativnog testa na Covid-19, prevoz će se svakako realizovati u predviđenom terminu i u skladu sa instrukcijama i detaljima koji će biti blagovremeno dostavljeni.

Podsjećamo da će ispitni rokovi na svim ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori početi 10. juna, uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravlje, dok većina nastavnih i ispitnih obaveza u Srbiji počinje sljedeće nedjelje.