26-02-2022

Lazanja sa povrćem

Lazanja sa povrćem, odličan izbor za vikend ručak!

Lazanja sa povrćem | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Bešamel sos:

30 g putera
2 kašike brašna
1 čen bijelog luka
500 ml mlijeka
200 ml neutralne mliječne pavlake za kuvanje
So i biber, po ukusu
¼ kašičice muskatnog oraha

Svježe kore za lazanje

1 basilico sos od paradajza
100 g (ili više) kukuruza šećerca
100 g šampinjona
bosiljak i origano, po ukusu
1 tikvica

250 g svježe mocarele
3-4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike prezli

Priprema:

Rernu zagrijte na 220 stepeni. Pripremite bešamel. U šerpu stavite puter i pustite da se zagrije. Dodajte brašno i čen bijelog luka koji ste zgnječili ili sitno isjeckali, pa pržite da se sve sjedini i malo zapjeni. Dodajte mlijeko postepeno sve vrijeme miješajući žicom. Zatum, ulijte neutralnu pavlaku i dodajte začine. Kuvajte 4-5 minuta dok se sos ne zgusne, uz miješanje. Sklonite sa strane.

Posudu za pečenje 20×30 cm premažite sa malo maslinovog ulja i preko stavite 2-3 kašike sosa od paradajza. Preko stavite kore za lazanje, tako da pokriju dno. Preko stavite 2-3 kašike sosa od paradajza, rasporedite. Preko stavite 2-3 kašike bešamel sosa. Naređajte isječene pečurke i positu sa malo prezli (da pokupe višak tečnosti tokom kuvanja). Pokrijte korama za lazanju, pa ponovite paradajz sos i bešamel. Sada, umjesto pečurki stavite polovinu mocarela sira. Takođe pospite sa malo prezli jer i mocarela ima dosta vode u sebi. Pospite origano i bosiljak.

Pokrijte korama pa ponovite sos od paradajza i bešamel. Sada stavite ocijeđeni kukuruz šećerac, pa ponovo pokrijte korama. Zatim, iskoristite sav sos od paradajza i bešamel pa preko poređajte tikvicu. Posolite, pa poređajte ostatak mocarele i stavite po koji čeri paradajz za ukras. Prelijte sa još malo maslinovog ulja. Po želji, između svakog reda lazanje stavite po malo parmezana.

Pecite oko 35 minuta u zagrijanoj rerni. I obavezno sačekajte makar 20-ak minute prije nego što poslužite lazanju (bilo koju) jer siru i sosu treba malo vremena da se stabilizuju nakon pečenja.