10-04-2020

Lazović: Rano govoriti o ukidanju mjera, predstoji još jedno vrijeme borbe

Još je rano govoriti o ukidanju mjera. Predstoji nam još jedno vrijeme borbe i čvrstog poštovanja mjera. Poslije, zavisno od situacije u Crnoj Gori ali i van CG zavisi kako ćemo ih dalje tretirati i da li ćemo i kojim redom ukidati, kazao je direktor Institua za javno zdravlje dr Boban Mugoša.

Lazović: Rano govoriti o ukidanju mjera, predstoji još jedno vrijeme borbe | Radio Televizija Budva

Foto: PR Centar

Na današnjoj konferenciji za medije govorili su šef kriznog štaba NKT dr Ranko Lazović i direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša.

Ima ljekova

"Zdravstveni sistem je snabdjeven ljekovima za liječenje svih pacijenata. Nema zastoja ni u zaštitnoj opremi ni u ljekovima", kazao je Lazović.

O brzim testovima u Americi

"Pratimo i znamo o kojim se testovima radi. Nisu dostupni još a strah me da će za nas preko Atlantika biti i teže dostupni. Brzi testovi imaju i svoju vrijednost ali i lošiju senzitivnost, i moramo biti jako oprezni. Nadamo se da će nekad moći da se dođe lako do tog testa koji je pouzdan, do tad ćemo se držati preporuka SZO da koristimo PCR metodu", kazao je Mugoša.

Djeca, korona, ponašanje

"Oni koji su u mogućnosti da koriste svježe voće i povrće treba to da koriste, da uzimaju adekvatnih napitaka. Što se tiče zatvorenog prostora mora se provjetravati i stvoriti uslove da se djeca ne osjećaju potpuno zatvorenim. Svaki dan ima vrijeme kad djeca mogu da izvedu djecu - jedan roditelj i jedno dijete mogu da borave na svježem vazduhu jedan dio vremena. Nije zabranjeno izvoditi djecu, čak je i poželjno ali na onaj način na koji je propisano", kazao je Mugoša.

Najbolji, najgori scenario...

"U saradnji sa epidemiolozima imali smo tri scenarija - prvi projekcija sa 0,1 oboljelih, drugi je 0,3 % oboljelih - oko 1380 oboljelih, treći je najgori o kojem ne želimo ni da razmišljamo - 6.300 oboljelih, na respiratornoj potpori preko 320", kazao je Lazović.

Zašto određeni broj maski nije besplatan

"Montefarm je snabdjeven količinom maski koje su plaćene. Cijena je identična nabavnoj i neće u obliku zarade biti obračunat ni jedan jedini cent. Jedan građanin može da kupi maksimalno pet", kazao je Lazović.

Rano govoriti o ukidanju mjera

"Još je rano govoriti o ukidanju mjera. Predstoji nam još jedno vrijeme borbe i čvrstog poštovanja mjera. Poslije, zavisno od situacije u Crnoj Gori ali i van CG zavisi kako ćemo ih dalje tretirati i da li ćemo i kojim redom ukidati. Razrađujemo scenarije ali vidjećemo kad će i kojim redom biti donirane", kazao je Mugoša.

Struka odlučuje

"U NKT su članovi naši ugledni ljekari. To je situacija gdje politika strogo sluša struku. Mjere predlažemo mi iz struke, razmatramo ih... U ovoj situaciji jedino i strogo odlučuje struka", kazao je Lazović.

Testirati svaku osobu koja ima znak respiratorne inspekcije

"Izlazimo iz sezone gripa i vodimo računa da će sve tegobe koje su vezane za respirativni trakt upućivati i na ovu infekciju. U svakom slučaju mi imamo stav. Treba testirati svaku osobu koja ima bilo koji znak respiratorne inspekcije i tako ih otkrivamo i tretiramo", kazao je Mugoša.

Četiri bebe negativne na koronavirus

"U Kodri porođene su četiri trudnice od kojih je jedna bila pozitivna. Prije tri dana je porođena, beba je zdrava i majka i beba su otpuštene u bolnicu Bar. Juče su urađena 2 porođaja kod trudnica sa simptomima koje odgovaraju kovidu 19. Uradili su juče prirodnim putem porođaj, oboje djece je zdravo. Jutros je još jedna porođena. Dvije majke su negativne, osim test od jutros koji je još u radu. Sve četiri bebe su negativne", rekao je Lazović.

"Redovno se rade nadzor i testiranja na Vrelima Ribničkim. Za sada imamo negativne rezultate i to nas raduje. Nadamo se da nije došlo do lokalne transmisije i preduzimamo sve da ne dođe do toga. Pratimo, na vrijeme otkrivamo i ako bude potrebno intervenišemo. Vjerujem da ćemo tu zajednicu uspjeti da sačuvamo od širenja infekcije'', kazao je Mugoša.

Dva nova slučaja zaraze

"Od jutrošnjeg presjeka 125 uzoraka je završeno, dva su novopozitivna slučaja. Oba su iz Podgorice i kontakti su ranijih slučajeva. Imamo 257 oboljelih", kazao je Mugoša.

Mjere daju rezultate

"Nastavlja se trend niskog javljanja infekcije i to je nešto što ukazuje da mjere daju rezultate. Međutim, ne treba da nas ovo zavara jer treba da se sjetimo da smo 3. i 4. aprila imali preko 50 slučajeva i njihovi kontakti će sigurno u jednom dijelu imati odgovor u vidu infekcije korona virusom. To se može očekivati za 10, 12 dana i možemo u tom nekom vremenu očekivati novi pik. Trenutni rezultati govore da smo se u većini ponašali kako treba i poštovali naredbe. Otkrivanje nove infekcije je ovih dana na nivou koji govori da se polako borimo sa lokalnom transmisijom. Ponavljam, to ne smije da nas zavara. Što više poštujemo mjere, prije ćemo izaći iz ovoga. Međutim, ne budemo li poštovali pravila za očekivati je da će ovo trajati duže. Nama ne preostaje ništa drugo nego da insistiramo, a vama ništa drugo nego da poštujete pravila", kazao je on.

"Barska bolnica je bila prije dvije nedjelje zatvorena zbog epidemiološke situacije gdje je 82 ljudi bilo isključeno iz procesa rada. Opskrbljivalo ih je naših 20 doktora i sestara. Prošli su testove, vratili su se na posao - 40 kući a 40 u procesu rada", kazao je Lazović.

Od nedjelje operacije malignih bolesnika

"Od početka pandemije operisali smo hitna stanja. Danas smo donijeli odluku da nakon nedjelje krenemo u operativni tretman malignih bolesnika", kazao je Lazović.

"Prvo idu bolesnici koji su prošli radio i hemio terapiju, zatim po prioritetu bolesnici sa težim malignim stanjima i oni koji ne mogu da čekaju više i nakon toga one koji su bezbjedni", pojasnio je on.

"U KCCG na infektivnoj 11 pacijenata, u internoj 2 pacijenta i 4 su na intenzivnoj njezi. Otpuštena su 2 pacijenta negativna na virus. Od 4 na intenzivnoj tri su na resiratoru i spremaju se za odvajanje od mašine. Šest ih je u NK, ni je dan na respiratoru. U Baru 10 stabilnih, niko na respiratoru. U Beranama su četiri pacijenta - dva se spremaju za otpust sa bolničkog liječenja", kazao je Lazović.

Izvor: FOS Media