10-04-2023

Lazović: Samohrani roditelji na margini društva, među njima veći broj majki nego očeva

Za samohrane roditelje, a posebno samohrane majke kažu da su istinski heroji našeg društva, a o položaju samohranih roditelja za jutarnji program RTV Budva govorila je Ivana Lazović, ispred Udurženja samohrani roditelji.


Foto: PrintScreen

U zakonu je kako Lazović ističe nažalost potpuno drugačije definisano, značenje samohranog roditelja i jednoroditeljske porodice.

"Samohrani roditelji su oni gdje je nažalost jedan roditelj preminuo, izgubio pravo vršenja roditeljstva ili je NN lice u svakom drugom slučaju spadaju u jednoroditeljske porodice. Tako da kada se razvedete, ukoliko postoji druga strana, nijeste samohrani roditelj, nego jednoroditeljska porodica i samim tim prava su poptuno različita u oba slučaja", istakla je ona.

Po posljednjim istraživanjima samohranih očeva je 9,8 odsto, dok su sve ostalo majke.

"Kada je posljednji put vršeno istraživanje o utvrđivanju broja samohranih rodietlja u Crnoj Gori je bilo oko 40.000 jednoroditeljskih porodica, to su velike cifre i velike brojke, a taj broj je svakim danom i sve veći, dok se tim problemom ne bavi niko. Samim tim smaohrani roditelji na toj margini društva su osuđeni, recimo smaohrani roditelj kao žena koja treba sjutra da se zaposli negdje već je okarakterisana kao neko ko će odustvovati, pa se postavlja pitanje koliko često, da li je prihvatljivo, da li nije prihvatljivo...U nekim ranijim uzrastima, kada je dijete malo kad postoji vrtić vi tu imate mogućnost zaposlenja u jennoj smjeni, gdje nemate nikakav problem prilikom ispunjavanja radnih obaveza dok u durgoj situaciji, imate sma taj početak školovanja dok se dijete adaptira na jedan potpuno novi život i drugačiju sredinu gdje vi dijete šaljete u dnevni boravak, gdje je opet pitanje da li d ato finansirate sami ili da to bude u sklopu škole i u tom slučaju vaše dijete je od 9 do 3h kao i vi na poslu. Odnosno ono je u školi, ali to je jako velik period za dijete od šest godina. Tada nailazimo na probleme jer jako je teško organizovati radni dan, ako ste Vi u obavezi da budete na poslu, do 3 a u većini slučajeva danas su roditelji u toj situaciji, šta raditi sa djetetom ukoliko nemate mogućnost da vam neko drugi pomogne", kazala je Lazović.

Po zakonu o zaposlenju poslodavac ne bi smio da urući otkaz samohranom roditelju djeteta do sedam godina

"Tu se ništa nije promijenilo u skladu sa zakonom, ali nažalost taj zakon se kod nas ne primjenjuje", napomenula je ona.

Zakon takođe propisuje i to da poslodavac ne bi smio bez pisanog propisa da prinudi zaposlenog da radi prekovremeno ili ga rasporedi na neku durgu poziciju van mjesta prebivališta.

"To se takođe ne poštuje, mi danas ako želimo da se bavimo nekim svojim psolom, budemo uspješni i ostvareni prinuđeni smo da radimo preko 7h jer ne možete prosto postići sve, e tu dolazimo u jedan rashod da li žete biti uspješni u poslu ili u vaspitanju svoga djeteta. Svjedoci smo da je sve prisutnije vršnjačko naislje u Crnoj Gori, a to sve proizilazi iz toga da mi previše vremena provodimo na psolu, a jako malo sa djecom, djeca su prepušetna onome što vide u školi, gdje ne vide uvijek samo lijepo, onom što vide na internetu, jer prosto mi smo se prepustili tom nekom trendu, a Vi ako nijeste prisutni vaspitanju svoga djeteta u samom startu, kasnije je uzaludno tražiti krivca", katala je Lazović.

Lazović je istakla da društvo treba da se razvija u smjeru postavljanja djece i njihovih interesa u prvi plan, njihovog vapsitanja i obrazovanja jer jedino tada nećemo ići u pogrešnom smjeru.

"Socijalne službe su jako zakazale u smislu da djeca nemaju adekvatne psihoterapije, razgovore sa psiholozima, a to je jako bitno u njihovom uzrastu, posebno kod jendoroditeljskih porodica. Ne mogu otac ili majka da doprinesu vasoitanju djeteta ako je ono kod njih jedan ili dva dana nedjeljeno, to je nemoguće", kazala je.

U novembru ove godine pokrenut je alimentacioni fond, a po dosadašnjim podacima u čak 70 odsto slučajeva gdje nije isplaćivana alimentacija u posljednjih godinu dana, dok jedna trećina alimentacija nije isplaćivana u prethodnih dvije godine što prema riječima Lazović, poražavajući podatak za naše društvo.

D.P.