04-04-2020

Liješević: Hitno osmisliti paket ekonomskih mjera za pogođeni turizam

Povodom aktuelne situacije koja će se odraziti na turizam i turističku sezone tekuće godine saopštenjem za javnost se obratila Prava Crna Gora Budva.


Foto: Prava Crna Gora Budva

Saopštenje Prave Crne Gore Budva koje potpisuje Luka Liješević prenosimo integralno:

Kako je turizam najranjivija privredna grana, moramo očekivati da će Crna Gora, država u kojoj turizam čini 21,6% BDP-a i direkto zapošljava 17% od ukupnog broja zaposlenih ne ubrajajući u to prateće djelatnosti koje su u funkciji turizma, biti teško pogođena posljedicama pandemije koja hara širom svijeta.

U ovom trenutku je nezahvalno prognozirati čak i približan ishod stanja u kome se nalazi obzirom da je prioritet u ovom trenutku sačuvati zdravlje, pa i život, a kraj konfuziji se i ne nazire.

Inostrani turoperatori sa kojima sarađuju domaće agencije i hotelijeri su na žalost bili prinuđeni stornirati sve aranžmane do kraja maja mjeseca, a za sad nema ni nagovještaja da će se situacija uskoro normalizovati. U slučaju da se desi čak i dio sezone, hotelijeri bez značajne pomoći države neće moći egzistirati od sledeće jeseni.

Takođe, situacija razorno djeluje i na ugostiteljstvo, pogotovo kod mikro i malih preduzeća koja se u ovom dijelu godine zadužuju da bi pripremili sezonu ili odlažu obaveze do sezone kada se inače očekuje veći obim posla.

Krediti se neće moći vraćati jer moratorijum samo odlaže njihovo vraćanje, a tek se neće moći servisirati ni novonastale obaveze (zakupi, plate, doprinosi, obaveze prema lokalnoj upravi, porez na dobit).

Jedan dio manjih preduzeća će bankrotirati, a njihovi radnici kao i vlasnici će ostati bez prihoda. Drugi dio će pokušati da se održi, što će biti veoma teško usled smanjenog obima posla, a povećanih obaveza. Problem je što državni paket mjera nudi samo odlaganje obaveza i nova zaduženja.

Što se tiče kruzera, taj vid turizma Crnoj Gori daje jedan lijep imidž, koji pomaže da se Crna Gora doživljava kao ozbiljnija destinacija. Izuzevši dolazak kruzera u kotorsku luku, Crna Gora se u ovom dijelu turizma može prepoznati kao emitivna destinacija, što govori u prilog tome da će ovaj sektor biti manje pogođen nego ostali.

Montenegroairlines koji je jedan od najvažnijih karika u turističkom lancu prati sudbinu većine ostalih aviokompanija u svijetu. Svi letovi su otkazani do 15. aprila, iako zvanične informacije IATA govore u prilog dalje obustave letova. Kompanija ima značajne fiksne troškove u periodu prekida poslovnih aktivnosti, budući da od četiri aviona, samo je jedan u vlasništvu kompanije, dok se za ostale plaća lizing. Planirani najam dodatnih aviona za ljetnju sezonu je trenutno na čekanju", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Eurocontrola, na dan 25. marta tekuće godine avio promet u Evropi je za 75% manji nego na isti dan 2019. godine.

Aerodromi Crne Gore, kao vrlo bitan subjekt za turizam u Crnoj Gori, takođe su značajno pogođeni situacijom izazvanom pojavom i širenjem korona virusa. Preduzeće koje broji oko 800 zaposlenih, zbog prekida komercijalnog vazdušnog saobraćaja na oba crnogorska aerodroma, ostalo je praktično bez prihoda.

Za ovo preduzeće, takođe, otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da se ovo dešava uoči početka ljetnje turističke sezone, kada ostvaruju najveći dio svojih prihoda. Čak i u slučaju da tokom juna dođe do uspostavljanja saobraćaja od strane pojedinih avio kompanija, izgubljeni prihodi ovog preduzeća biće ogromni.

Ova teška situacija koja je zadesila crnogorski turizam, trebala bi biti prepoznata od strane države koja bi morala da osmisli konkretni paket mjera, da bi se izašlo iz ove situacije. A to je da dažbine smanje do krajnjih granica godinu dana i da se osmisli program subvencija ugroženim djelovima turističke privrede. Tako bi se sačuvao dobar dio privrede, koji bi sveuloženo u njega vratio u budućem periodu kroz poreze i ostala davanja državi. Takođe bi se na ovaj način sačuvao i veliki broj radnih mjesta.