05-10-2022

Liješević: Zalagaćemo se da Budva ponovo bude prepoznatljiva kao jedinstvena kulturna destinacija

Budva kao jedan od najstarijih gradova na Jadranskom moru, sa starošću od oko 2.500 godina je vjekovima bila prepoznatljiva po svojim kulturno istorijskim spomenicima. Nažalost tokom vlasti DPS-a kultura u Budvi je stavljana u drugi plan, pod talasom masovnog turizma i trendova koje takav turizam donosi, poručio je nosilac liste Prave Crne Gore u Budvi, Luka Liješević.


Foto: Prava Budva


Kako je naveo, pojedine kulturne manifestacije, kao što je festival Grad teatar, uspjele su da opstanu uprkos neadekvatnim uslovima, zahvaljujući posvećenosti pojedinaca, koji učestvuju u organizaciji.

"Problem sa kojim se suočavaju organizatori i publika, koja posjećuje predstave Grada teatra je u činjenici da u Budvi ne postoje odgovarajući uslovi za održavanje ove manifestacije. Nekada je postojao kulturni centar u kojem su se mogle održavati različite manifestacije. Takav centar više ne postoji, već se predstave Grad teatra održavaju u sportskom centru, gdje zbog akustičnosti ne postoje odgovarajući uslovi. Takve predstave se zato ponekad održavaju u Petrovcu i na drugim mjestima. Nekada su se predstave Grada teatra održavale i na Citadeli, koja je sada u privatnom vlasništvu. S obzirom na činjenicu da je Grad teatar, festival koji okuplja kulturne stvaraoce iz različitih zemalja, zaslužuje da ima odgovarajući prostor", kazao je Liješević.

On smatra da posebno zabrinjava činjenica što se, kako je rekao, tokom vladavine DPS-a u Budvi sve prodavalo, pa čak i kulturno blago.

"Tako je DPS dozvolio prodaju Citadele, kao jedinstvenog kulturnog blaga Budve, što je nezabilježeno u civilizovanom svijetu. Najgore od svega je što kulturno istorijski spomenici kao što su: bedemi Starog grada iz 15. vijeka, tvrđava Mogren, tvrđava Kosmač i drugi kulturno istorijski spomenici propadaju.
Mora se sačuvati kulturno blago Budve i turistički valorizovati, da bi i buduće generacije mogle da vide kulturno istorijske spomenike slavne prošlosti našeg grada.Prava Crna Gora će se kao dio buduće vlasti zalagati da se Citadela vrati u vlasništvo grada, da se obezbijedi odgovarajući prostor za održavanje kulturnih manifestacija i da se obnove kulturno istorijski spomenici u Budvi. Na taj način će se Budvi vratiti stari sjaj jedinstvene kulturne destinacije", zaključio je Liješević.