06-10-2023

Lista najzdravijih zemalja na svijetu u 2023. godini

Mnogo je faktora koji određuju koliko je neka zemlja „zdrava“ – od očekivanog životnog vijeka do kvaliteta bolnica - o čemu svjedoče brojna istraživanja koja možemo pronaći na internetu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Dok je Blumbergov globalni zdravstveni indeks istorijski bio najpopularnija verzija ove vrste liste, indeks nije ažuriran od pandemije kovid-19 – nešto što je veoma uticalo na globalno zdravlje u cjelini.

Bili smo znatiželjni koje zemlje su uspjele da ostanu relativno dobro od 2020. (ili barem dovoljno dobro da i dalje budu prepoznate na svjetskim rang listama), pa se portal Cntraveler pozvao na nedavnu studiju magazina CEOVORLD da bi sastavili ovogodišnju listu.

Studija je izvukla podatke iz nekoliko renomiranih izvora, uključujući Odjeljenje za stanovništvo Ujedinjenih nacija, Svjetsku banku, Lancet studiju i Svjetsku zdravstvenu organizaciju – od kojih ova posljednja obraća posebnu pažnju na faktore kao što su smrtni slučajevi povezani sa kovid-om i stopa vakcinacije.

Sjedinjene Države nisu ušle u prvih 10 (trenutno se nalaze na poziciji 45).

Evo najzdravijih zemalja na svijetu:

10. Norveška

Kao da nam treba više dokaza da Skandinavija ima odličan zdravstveni sistem, Norveška se pojavljuje na ovogodišnjoj listi zahvaljujući čistom vazduhu i vodi, dugom životnom vijeku (nešto više od 83 godine) i niskoj stopi ubistava (0,6 odsto u poređenju sa svjetski prosek od 3,7).

Zapanjujući pejzaži u zemlji takođe poboljšavaju život njenih stanovnika.

9. Monako

Mali i bogati Monako je pravo mjesto ako želite da živite zauvjek – ili barem u svojim 80-im.

Prema najnovijem izvještaju UN o izgledima za svjetsku populaciju, prosječan životni vijek u Monaku je 85,9 godina (trenutno najviši na svijetu), što znači da njegovi milioneri imaju još više vremena da uživaju u svojim jahtama i mediteranskoj ishrani koju pripremaju kuvari.

8. Australija

Jedan pogled na plaže i doručke na Instagramu, i lako je shvatiti zašto je toliko građana Australije zdravo i srećno. Lokalna hrana nije trend – to je način života, kao i surfovanje, planinarenje i izlazak napolje uopšte.

7. Novi Zeland

Kada živite među najboljim aktivnostima na otvorenom na svijetu — da ne spominjemo neke od najlepših predela — ne možete, a da ne budete zdrava osoba.

Bilo da odlučite da vozite kajak u Milford Soundu ili idete na bandži džamping u Kvinstaunu tokom vašeg odmora, sigurno ćete se osjećati okrijepljeno. Okland se takođe smatra jednim od najboljih mjesta za život na svijetu, sa preuređenom obalom ispunjenom zelenim površinama i naprednim kulinarskim restoranima.

6. Tajvan

Azijske zemlje su poznate po negovanju kulture svakodnevnog fizičkog vežbanja, kao i po tome što se hvale dijetama koje daju prednost pirinču, povrću i morskim plodovima u odnosu na crveno meso.

Tajvan nije izuzetak: istočnoazijska država nudi univerzalnu zdravstvenu zaštitu za svoje građane i mnoge visokokvalitetne bolnice u većim gradovima. 2020. godine, vlada Tajvana je čak pretvorila nacionalni park Jangmingšan u prvi svjetski zvanični urbani mirni park, dajući stanovnicima mjesto da ojačaju svoje umove i tijela.

5. Finska

Finska je poznata po tome što je stalno proglašavana najsrećnijom zemljom na svijetu – a znamo da je mentalno zdravlje od suštinskog značaja za svako mjerenje dobrog zdravlja.

Na fizičkom planu, očekivani životni vek u Finskoj se poboljšao u poslednje dve decenije, zahvaljujući naporima poput povećanja zdravstvene potrošnje i naglog smanjenja broja odraslih pušača. A ko zna? Možda zaista postoji nešto u zloglasnoj navici plivanja u ledu.

4. Hong Kong

Iako Ujedinjene nacije ne priznaju Hong Kong kao zvaničnu zemlju već kao dio Kine, njegovo visoko mjesto na rang listi CEOVORLD-a je vredno pomena. Grad ima jedan od najvećih očekivanih životnih vjekova na svijetu – 85,5 godina, drugi poslije Monaka – što Lancet pripisuje „jedinstvenoj kombinaciji ekonomskog prosperiteta i niskog nivoa pušenja“. Ako se tome doda obilje gradskih parkova, visokokvalitetnih bolnica i lak pristup planinama i plažama, nije ni čudo što ova metropola zavređuje tako visoke ocjene u zdravstvenom sektoru.

3. Island

Mnogo je napisano o sjevernom svetlu i nordijskoj kuhinji – i ispostavilo se da su oba pomogla Islandu da se nađe na vrhu ove liste. Građani zemlje su aktivni i na otvorenom, a ishrana uglavnom sa svježim morskim plodovima i mesom iz slobodnog uzgoja pomaže u održavanju očekivanog životnog vijeka u 80-im i muškaraca i žena.

2. Singapur

Možda je poznatiji po svojoj kuhinji nego, recimo, po časovima vježbanja, ali je Singapur jedna od najzdravijih zemalja u Aziji. Čini se da ljudi ovde balansiraju svoju ljubav prema hrani sa aktivnim načinom života – u stvari, vlada je svojim građanima podelila besplatne Fitbitove 2019. Čak i oni koji se ne pridržavaju redovnog vežbanja imaju jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svetu kao sigurnosnu mrežu.

1. Italija

Djeca rođena u Italiji mogu očekivati da će doživjeti 80 godina. Čak i u zemlji pice i testenine, većina građana vodi aktivan način života i drži se dijete bogate povrćem i maslinovim uljem, što dovodi do dobrog nivoa holesterola i opšteg blagostanja.

Izvor: N1